Duurzaam herstel Haarlemse Edisonbrug

De voetgangersbrug in Haarlem, die over de Leidsevaart vanaf de Prinsessekade naar de Leidsevaart loopt, is hersteld. Uit aanlegtekeningen uit 1963 was het uiterlijk van de brug te herleiden. Civieltechnisch bedrijf Griekspoor heeft het originele uiterlijk weer teruggebracht. Een duurzaam project, dankzij zoveel mogelijk hergebruik van materialen.

Brugdek

De werkzaamheden zijn eind november 2020 van start gegaan. Het brugdek bleek in veel slechtere staat dan oorspronkelijk gedacht. In overleg met de constructeur is besloten om het gehele betonnen denk te vervangen. Het originele betonnen brugdek is daarom gesloopt en de nieuwe, stalen constructie is voorzien van een composiet dek. Het voordeel van composiet is dat het duurzaam en licht is, en dat het weinig onderhoud nodig heeft. Ook het bestaande leuningwerk bleek in zeer slechte staat. Daarom is ervoor gekozen om het leuningwerk naar originele staat te vernieuwen inclusief sierringen. Van de leuning zijn delen hergebruikt die in goede staat waren.

Stalen trappen

De stalen trappen aan weerszijden van de brug zijn gedemonteerd en opnieuw gebruikt. Op die trappen is er een slijtlaag aangebracht om voldoende stroefheid te creëren. Dankzij de herstelwerkzaamheden kan de brug weer jaren mee.

Duurzaam

Michel Rog, Wethouder Financiën, Openbare Ruime en Sport: “Door zoveel mogelijk materialen te hergebruiken en het gebruik van materialen als composiet laten we zien dat dergelijke werkzaamheden ook op een duurzame manier kunnen. Het resultaat is een prachtige vernieuwde brug met authentieke elementen. Ik ben dan ook blij dat de brug vanaf vandaag weer in gebruik genomen kan worden door de voetgangers en fietsers in Haarlem.”

Meer lezen over duurzaamheid? Lees de nieuwste editie van LASTECHNIEK (maart 2021), een special over duurzaam en circulair bouwen.