LASTECHNIEK april 2017

Met het mooie lenteweer is ook het seizoen van de pleziervaart aangebroken en verschijnen de eerste zeilbootjes weer op het water. Trotse booteigenaren hebben de wintermaanden besteed aan het onderhoud van hun kostbare bezit. Vroeg in het voorjaar wordt alles nagelopen: staand en lopend want, lakwerk, kitafdichtingen, onderhoud aan het onderwaterschip en natuurlijk het poetsen of schilderen van de romp. Een heel karwei, wat veel booteigenaren doet verzuchten dat hun boot in de zomer altijd te klein is, en in de winter altijd te groot. Maar regelmatig en goed onderhoud is noodzakelijk om een boot varend te houden.

Wat voor de pleziervaart geldt, geldt in nog belangrijkere mate voor de beroepsvaart. Het onderhoud aan de schepen van de Koninklijke Marine is dan ook geregeld volgens een strakke meerjarenplanning. In deze uitgave kunt u lezen wat er allemaal moet gebeuren om de marinevloot in stand te houden. Naast de gebruikelijke onderhoudswerkzaamheden en de noodzakelijke reparaties is soms een grondige revisie nodig, vooral nu de marineschepen langer moeten doorvaren dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Dat schepen heel lang kunnen meegaan, bewijst de restauratie van de Mercator, een groot zeilschip uit 1932. Het voormalige opleidingsschip werd voorzien van een nieuw stalen dek en nieuwe huidplaten, die deels werden gelast en deels op authentieke wijze werden verbonden door middel van gesmede klinknagels. Voor dit project werd onder andere de expertise ingezet van het Belgisch Instituut voor Lastechniek. Op 28 maart jl. voer de Mercator terug naar de haven van Oostende, waar het als museumschip dagelijks te bewonderen is. Mocht u de komende tijd in de gelegenheid zijn daar een bezoek te brengen, dan weet u als lezer van Lastechniek wat er allemaal schuilgaat achter de fraaie scheepsromp.

Of u dit voorjaar nu het water opgaat of liever aan wal blijft, vanaf deze uitgave biedt Lastechniek ter ontspanning een puzzelpagina. Los de twee puzzels op, ga naar vakbladlastechniek.nl en maak kans op een eervolle vermelding. Wie wordt de beste laspuzzelaar van 2017? Wij zijn benieuwd en hopen dat u de uitdaging aangaat.

Downloaden (PDF, 477KB)