LASTECHNIEK april 2021

Zelf testen

Voor het uitvoeren van controles na het lassen zijn verschillende niet-destructieve onderzoektechnieken beschikbaar. Sommige fabrikanten hebben een aantal van deze technieken zelf in huis, maar de meesten laten dergelijk onderzoek uitvoeren door gespecialiseerde NDO-bedrijven. In hoeverre is het wenselijk (en toegestaan) om NDO en inspectie volledig in eigen hand te houden? Het is een onderwerp waarover zes lascoördinatoren van gedachten wisselen in de achtste aflevering van onze serie over Kwaliteitszorg in de (staalbouw)industrie.

We hebben het al vaker geconstateerd: lastechniek, NDO en inspectie zijn nauw met elkaar verweven. Niet voor niets is de scope van dit blad uitgebreid met deze vakgebieden. Ook de cover laat dit zien. Voor onze rubriek Vaktrots werden we in contact gebracht met Jan Derk Buijert, een NDO’er die zijn loopbaan begon als lasser en manusje-van-alles bij een lasbedrijf in de scheepsbouw. Nu bezoekt hij uiteenlopende bedrijven om de lassen van anderen te onderzoeken.

Iets heel anders, wat ook al in een eerdere aflevering van de reeks over Kwaliteitszorg aan de orde kwam, is de afwerking van een staalconstructie. Dit is belangrijk, want voor het aanbrengen van een organische coating, zoals een (poeder)laklaag, zijn scherpe hoeken uit den boze. Maar hoe scherp is een scherpe hoek en hoe ver moet je gaan in het afronden ervan? En wat heeft dit te maken met de P-klasse? Lees alles hierover in een bewerking van een artikel dat eerder werd gepubliceerd in Oppervlaktetechnieken. Ook al een vakgebied dat nauw verwant is met de lastechniek.

Verder duiken we deze maand opnieuw in de wereld van het hyperbaar lassen. Lasingenieur Earl Toups van DCN Diving vertelt over een nieuwe vinding: onderwaterlassen in een micro-habitat. Het blijft fascinerend om te zien waartoe duiker-lassers in staat zijn. Zeker is dat je voor dit beroep moet beschikken over een uitstekende gezondheid en een avontuurlijke aanleg.
De veelzijdigheid van het werk in de lastechniek gaan we verder uitdiepen in onze volgende uitgave, het jaarlijkse themanummer Onderwijs, opleidingen en arbeidsmarkt.

Downloaden (PDF, 239KB)