LASTECHNIEK april/mei 2020

Na de stilte

Volle stadions, verkeersopstoppingen, drukke winkelstraten, muziekfestivals, vliegtuigstrepen in de lucht, … het zijn beelden uit een andere tijd. Sinds halverwege maart is de openbare ruimte een stuk leger en stiller geworden. Hoewel ziekenhuizen en zorgpersoneel tot op de dag van vandaag overuren draaien, is voor de meeste mensen de hectiek uit het dagelijkse leven verdwenen. We blijven zoveel mogelijk thuis. Hoewel de gedwongen rust kan leiden tot goede nieuwe inzichten, is dit vooral een onzekere en stressvolle periode. Hoe blijven we gezond? Wat gebeurt er met onze baan, ons inkomen, onze economie? En hoe lang houden we dit vol?

Ondertussen zien we dat productiebedrijven in de metaalverwerkende industrie, handelsbedrijven, opleiders en adviseurs zich razendsnel aanpassen om operationeel te kunnen blijven. Langzamerhand beginnen we te wennen aan ‘het nieuwe normaal’. Anderhalve meter afstand houden en de algemene hygiënevoorschriften naleven zijn niet de belangrijkste belemmeringen om door te kunnen werken. Ook het thuiswerken door kantoorpersoneel went snel genoeg. Wat veel bedrijven vooral zorgen baart, is of de orderportefeuille goed gevuld blijft en of de lonen kunnen worden doorbetaald. Twee artikelen in deze uitgave gaan over (door)werken in coronatijd en de economische gevolgen tot nu toe.

Ook als makers van vakblad LASTECHNIEK zijn we afhankelijk van de bedrijven die actief zijn in de metaalsector. Niet alleen voor het maken van artikelen, maar ook vanwege de noodzakelijke advertentie-inkomsten. Ons besluit om de nummers van april en mei samen te voegen, is een direct gevolg van de huidige crisis. Maar als blad willen we, juist in deze verwarrende tijd, een baken blijven voor het verkrijgen van relevante en juiste informatie. Veel mensen hebben gereageerd op onze oproep om ideeën aan te leveren voor technisch-inhoudelijke artikelen. Enkele daarvan vind je in deze uitgave, en onze oproep blijft van kracht.

Neem ook eens een kijkje op onze vernieuwde website vakbladlastechniek.nl. Nu nog overzichtelijker en met een prominentere plek voor eerdere edities en ons bedrijven- en brancheregister. Dé plek om je ook als bedrijf te laten zien.

Downloaden (PDF, 420KB)