LASTECHNIEK december 2018. Thema Aluminium

Met dit themanummer sluiten we opnieuw een jaargang van LASTECHNIEK af. We hebben het afgelopen jaar onze lezers nog iets beter leren kennen, doordat velen hebben meegedaan aan ons lezersonderzoek. Was u één van die deelnemers? Dan kunt u ervan verzekerd zijn dat we uw suggesties ter harte nemen.

Het thema Aluminium bracht ons bij bedrijven waar we normaal gesproken niet snel zouden komen. We hebben bovendien niet de meest voor de hand liggende bedrijven bezocht. We weten – ook uit het lezersonderzoek – dat het merendeel van onze lezers in de staalbouw werkzaam is. Het materiaal aluminium is daar minder bekend. Des te verrassender is het om te zien hoeveel mooie producten er uit aluminium worden gemaakt. Onze coverfoto, een gelaste aluminium gevelbekleding, spreekt voor zich.

Dat het lassen van aluminium een vak apart is, blijkt uit alle verhalen van specialisten op dit gebied. Of het nu de producent is van aluminium lasdraden, normendeskundigen, een leverancier van lasapparatuur of de lasser zelf. De echte vakman onderscheidt zich door kennis, kunde en ervaring.

En het lijmen? We weten, ook uit de artikelen hierover in onze oktoberuitgave, dat aluminium veel verlijmd wordt. Toch hebben we ons in deze thema-uitgave voornamelijk beperkt tot het lassen, omdat over dit onderwerp eigenlijk al meer dan één blad te vullen is. Maar de lijmtechniek krijgt komend jaar zeker weer de aandacht. Om te beginnen al in de februari-uitgave.

We hopen u met deze uitgave meer inzicht te bieden in het veelzijdige materiaal aluminium en zijn legeringen. Ook – of eigenlijk vooral – als u in de staalbouw werkt, en slechts zijdelings te maken heeft met aluminium.

Downloaden (PDF, 3.64MB)