LASTECHNIEK december 2019. Thema Roestvast staal

Tijd voor iets nieuws. In de vorige uitgave kondigden we het al voorzichtig aan. De vormgeving van LASTECHNIEK is vanaf deze editie vernieuwd. Ziehier het resultaat, waar we als makers best trots op zijn. Meest opvallend zijn de nieuwe, heldere kleuren en moderne uitstraling van de bladtitel. De oude was robuust en vertrouwd, maar na ruim acht jaar wel toe aan een opknapbeurt. En daarmee het blad als geheel; meer licht en lucht. Een frisse cover met beeld over de hele pagina, nieuwe lettertypen en andere, meer of minder subtiele veranderingen in de lay-out. Mooi hè?

Dan de inhoud. Voor een groot deel blijven we doen wat we sinds 2011 doen: content verzamelen die relevant, informatief en interessant is voor onze diverse lezers. Maar ook taalgebruik verandert. Dat gebeurt heel geleidelijk, maar onherroepelijk.

Daarom gaan we vanaf nu extra letten op de toon van onze artikelen. Gebruiken we niet onnodig ingewikkelde zinnen? Kan het korter? Kan het toegankelijker en minder belerend? Nodigt de tekst wel uit tot lezen? Daarbij mag de balans niet doorslaan naar de andere kant; we blijven een serieuze titel. Vereenvoudiging mag niet leiden tot onvolledigheid, onjuistheid of het verlies van nuance. En dan maakt het ook nog verschil met welk doel en voor welke doelgroep het verhaal wordt geschreven. Kortom, een mooi voornemen voor het nieuwe jaar.

Dit themanummer verschijnt op de overgang naar 2020. Voor de meesten betekent dit minimaal een week vakantie. Tijd voor andere dingen, zoals het bijhouden van vakliteratuur. Lees wat er allemaal moet, (niet) kan en (niet) mag bij het werken met roestvast staal. En leer van de ervaringen van mensen die hier dagelijks mee te maken hebben.