Lastechniek februari 2014

U heeft het misschien al opgemerkt: het NIL-logo in de inhoudsopgave van dit blad is op subtiele wijze aangepast. Tachtig jaar geleden, om precies te zijn op 28 september 1934, werd de Nederlandse Vereniging voor Lastechniek (NVL) opgericht, de voorloper van het NIL. Het bereiken van deze mijlpaal willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan. In alle uitingen van het NIL zal het hele jaar door op gepaste wijze aandacht worden besteed aan dit historische feit.

Op 25 juni wordt het 80-jarig jubileum officieel gevierd in het Louwman Museum, het bekende automuseum in Den Haag. 2014 wordt voor het NIL dus een bijzonder jaar, met een aantal bijzondere evenementen. In de vorige uitgave van Lastechniek heeft u al kunnen lezen dat Henk Bodt per 1 januari de nieuwe president is van de EWF. Zoals gebruikelijk wordt de eerstvolgende bijeenkomst van de EWF gehouden in het land van herkomst van de nieuwe president. In Nederland dus, met het NIL als gastheer. Op het programma staat onder andere een feestelijke bijeenkomst in mei op het ss Rotterdam, waarbij alle aangesloten EWF-vertegenwoordigers aanwezig zullen zijn.

Een ander groot evenement dit jaar is de NIL Verbindingsweek. Voor de tweede maal wordt deze vakbeurs georganiseerd in de Evenementenhal te Gorinchem, en wel op 4, 5 en 6 november. Parallel aan de vakbeurs zal ook het bekende NIL/BIL Lassymposium plaatsvinden. Voor jonge lastalenten is er bovendien de tweede editie van de Lage Landen Laswedstrijden, de lasinterland tussen Vlaamse en Nederlandse deelnemers. En welke vmbo’er mag zich dit jaar de beste aankomende BMBE- of MIG/MAG-lasser van Nederland noemen? Dit wordt beslist in de finales van de inmiddels bekende NIL Laswedstrijden voor vmbo-scholieren, die in maart worden gehouden op het Summa College in Hapert. Kortom, voor ons ligt een jubileumjaar met vele bijzondere activiteiten. Daarnaast gaan alle reguliere werkzaamheden natuurlijk gewoon door.