LASTECHNIEK februari 2018

Op veel boerderijen is wel ergens een werkplaats ingericht voor het uitvoeren van onderhouds- en reparatieklussen. Een lasapparaat maakt deel uit van het onmisbare gereedschap om noodreparaties aan landbouwwerktuigen te kunnen verrichten. Het agrarische vakblad Boerderij heeft een paar jaar geleden zelfs een speciale rubriek gewijd aan bijzondere werkplaatsen op boerderijen. En ook de Vaktrotskandidaat van deze maand, een onderwaterlasser bij de marine, maakte op de boerderij voor het eerst kennis met het lassen.

Lassen is dus heel gebruikelijk in de landbouw. Een sector die in toenemende mate is gemechaniseerd en geautomatiseerd. In deze editie belichten we twee familiebedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het bouwen van machines voor de agrarische sector: Peeters in Etten-Leur en Nobels in Noordwijkerhout. Wat deze bedrijven vooral interessant maakt, is dat ze allebei bezig zijn met het optimaliseren van hun productie in een nieuwe fabriek. Beide bedrijven hebben te maken met een groeiende omzet, een groeiend personeelsbestand, de behoefte aan het verhogen van de productiesnelheid en het slim combineren van enkelstuks- en serieproductie. Hoe pakken zij dit aan en welke strategische keuzes worden gemaakt? Vraagstukken die voor elk lassend bedrijf interessant zijn.

Van het land gaan we naar de zee. Onderwaterlassers bij de Koninklijke Marine in Den Helder vertellen over hun opleiding, hun werk en … hun trots. Want ook de Vaktrotskandidaat is een onderwaterlasser. Voor de fervente laspuzzelaars hebben we een fotopuzzel binnen dit thema. En op dezelfde pagina maken we bekend wie zich de beste laspuzzelaar van 2017 mag noemen!

Een ander thema in dit blad betreft het herwaarderen van de ‘vintage’ technologie van het weerstandlassen. Vaak zijn grote verbeteringen mogelijk, ook in productieprocessen die al jaren soepel verlopen. Lees het pleidooi van Patrick Van Rymenant, en de reactie hierop van Nick den Uijl.

Downloaden (PDF, 431KB)