LASTECHNIEK februari 2019

Uitgelezen. Bij dit woord kun je denken aan de betekenissen “tot het einde toe gelezen” of “klaar met lezen”. Maar heb je het over “een uitgelezen kans”, dan betekent het iets anders. Uitgelezen is dan het (ouderwetse) woord voor uitgezocht, uitgepikt of geselecteerd. Zo biedt elke uitgave van LASTECHNIEK een uitgelezen verzameling nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondverhalen. Allerlei relevante informatie compact bij elkaar in één blad per maand. Dat bespaart u als lezer een hoop tijd en energie. Want online is (bijna) alles wel te vinden, maar hoe weet u waar u naar moet zoeken? Hoe maakt u het onderscheid tussen betrouwbare informatie en ‘fake news’? En hoe bepaalt u wat echt belangrijk is om te weten? Die selectie heeft de redactie al voor u gemaakt. Bovendien is de informatie, waar nodig, voorzien van deskundig commentaar.

Deze uitgave geeft onder andere meer inzicht in materiaalcertificaten. Wat valt er op te maken uit de informatie op een materiaalcertificaat, en wat moet een lascoördinator
met die informatie? Leer er alles over in een lezenswaardig artikel door Peter Meys van het Belgisch Instituut voor Lastechniek.

Verder presenteert het BIL de uitkomsten van een onderzoeksproject naar het effect van nabehandelingen op de vermoeiingssterkte van hogesterktestaalsoorten bij toepassing in de bruggenbouw. Het onderzoek geeft aanleiding om hiervoor ontwerprichtlijnen binnen de Eurocode uit te werken.

Een ander onderzoeksproject betreft de bepaling van de lasbaarheid van een nieuw ontwikkeld gietstaal. Element kreeg de opdracht om dit te onderzoeken en schakelde voor de uitvoering en lastechnische ondersteuning Franklin Offshore Europe in. Mark van der Steen vertelt wat er allemaal komt kijken bij een dergelijk lasbaarheidsonderzoek.

Downloaden (PDF, 520KB)