LASTECHNIEK februari 2021

Perspectief

Eind januari 2021. Op het moment dat we de laatste hand leggen aan deze uitgave, hebben we te maken met een harde lockdown, strenge reisbeperkingen en zelfs een avondklok. Het nieuws in Nederland wordt overheerst door relschoppers die ’s avonds de confrontatie met politie en ME opzoeken. Intussen waart het virus nog steeds rond en kennen we allemaal wel iemand die ‘corona’ heeft gehad. Iedereen kijkt uit naar het einde van al deze ellende.

Als tegenwicht tegen het sombere nieuws waar we dagelijks mee geconfronteerd worden, bieden we met LASTECHNIEK ander nieuws. Nieuws dat optimistisch stemt en laat zien dat er ook nog ‘gewoon’ gewerkt wordt. Zo valt het ons op dat er in de lastechniek nog altijd veel bedrijvigheid heerst. Sterker nog: veel fabrikanten hebben het extra druk en hebben de grootste moeite om hun vacatures ingevuld te krijgen. Dat bewijst maar weer dat een opleiding in de lastechniek nog altijd waardevol is. Of, zoals onze Vaktrotskandidaat Joël het verwoordt: “je hebt de wereld echt iets te bieden”.

Op allerlei fronten gebeurt er veel in de lastechniek. Zoals op het gebied van onderzoek. Het project SoundWeld (‘Luisteren naar de las’), vordert gestaag. Zowel het BIL als KU Leuven doen in deze uitgave verslag van de eerste, veelbelovende onderzoeksresultaten.
En in de rubriek Verbindingsnieuws blikken het BIL en het NIL vooruit naar komende activiteiten, waaronder het organiseren van webinars, een vakbeurs in juni en het Lassymposium in november.
Verder nemen las- en materiaaldeskundigen van Defensie ons mee in de wereld van pantservoertuigen. We leren niet alleen hoe deze worden gelast en gerepareerd, maar ook welke andere ‘lagen van bescherming’ er bestaan.

En o ja, dan is er nog de brexit. Een Brits bedrijf dat lasmonitoren maakt, vestigt zich om die reden in Nederland. Lees het interview op pagina 32.
Kortom, er valt ook nu meer dan genoeg te beleven. En ben je op zoek naar een uitdagende baan? Kijk dan eens naar de vacatures op onze website. Of bekijk de personeelsadvertentie op de volgende pagina.

Veel leesplezier.
De makers van LASTECHNIEK

Downloaden (PDF, 154KB)