Lastechniek januari 2012


Optimisme vanuit het BIL

Hopelijk bent u de eindejaarsperiode goed doorgekomen, en heeft u een goede start gemaakt in het nieuwe jaar. De overgang naar het nieuwe jaar ging, zoals altijd, weer gepaard met veel terug- en vooruitblikken op economisch, cultureel en tal van andere vlakken. Dit jaar gaf dit geen vrolijk leesvoer: een overzicht van wat we al gehad hebben qua economische en financiële crisis, en dan de vooruitzichten voor 2012 die ook zeer onzeker zijn. Daarnaast hebben we natuurlijk de tiende verjaardag gehad van de euro. Deze verjaardag is vooral gevierd met allerlei ‘eurototo’s’, waarin jan en alleman kon inzetten op hoe lang de euro het nog uit zal houden, of welk land er het eerst uitgeduwd zal zijn. Kortom, erg feestelijk waren deze overzichten niet…

Gelukkig zijn er echter ook positieve zaken te melden. Zo hebben we in België het jaar 2012 zowaar mét een federale regering kunnen starten! Na meer dan 540 dagen zonder volwaardige regering en met de wereldbeker regeringsvormen in de prijzenkast, durfden weinigen nog daarop te hopen. Maar het is daadwerkelijk gelukt en de nieuwe regering heeft zelfs nog vlak voor Kerstmis haar eerste maatregelen door het parlement gejaagd, met heel wat nieuwe regelingen om 2012 mee te beginnen. Na de besparingsmaatregelen van het kabinet Rutte in Nederland zal ook het kabinet Di Rupo (of Di Rupo I, zoals verwachtingsvol wordt gezegd) in België de buikriem stevig aanhalen. Uiteraard zal dit consequenties hebben voor bedrijven en particulieren, maar in het huidige economische klimaat zal iedereen zijn steentje bij moeten dragen (om koning Albert te citeren).

Voor de metaalsector in de Benelux zal 2012 ook geen gemakkelijk jaar worden, maar gelukkig zijn er nog heel wat troeven waarop verder gebouwd kan worden: we hebben nog altijd een zeer productieve, innovatieve en performante metaalsector, die hopelijk ook zijn creativiteit en flexibiliteit zal kunnen gebruiken om deze crisis door te komen. Namens de gehele redactie van Lastechniek wens ik u veel inspiratie, motivatie en uiteraard veel leesgenot in 2012.

Ir. Fleur Maas, Directeur Belgisch Instituut voor Lastechniek