LASTECHNIEK juli/augustus 2021

De stem van het water

Terwijl we dit zomerse themanummer over scheepsbouw aan het maken zijn, wordt het nieuws beheerst door overstromingen in Duitsland, België en Limburg. De verwoestende kracht van het water kost mensenlevens en leidt tot grote ontreddering. Opnieuw blijkt dat de natuur zich niet laat temmen en dat we er altijd rekening mee moeten houden dat een dergelijke ramp zich kan herhalen. Hendrik Marsman schreef het al in 1936: “… en in alle gewesten wordt de stem van het water, met zijn eeuwige rampen, gevreesd en gehoord.”

De scheepvaart is bij uitstek een sector die afhankelijk is van datzelfde water. De veiligheid van mensen die leven en werken op een schip, begint bij de veiligheid van dat schip. Op die veiligheid wordt streng toezicht gehouden. Lees het artikel over Lloyd’s Register, een van de grote classificatiebureaus die hier een belangrijke rol in spelen. Dat begint al bij de bouw van een schip en het zet zich voort totdat het schip uit de vaart wordt gehaald.

Nieuwbouw van stalen schepen gebeurt nog altijd grotendeels met handmatige lasprocessen. Terwijl de lasrobot niet meer weg te denken is uit de auto-industrie, is het gerobotiseerd lassen in de scheepsbouw eerder uitzondering dan regel. Ook bij Linssen Yachts, een bouwer van stalen plezierjachten in Maasbracht, is het de handlasser die de ‘meters last’.
Een bedrijf waar de lasrobot wél is ingevoerd, is Machinefabriek De Waal in Werkendam. Daar wordt een serie van 160 scheepsroeren gelast met behulp van de lasrobot. En de ontwikkelingen op dit gebied staan niet stil. Zo heeft Kranendonk een lasrobotsysteem gebouwd waarmee het gerobotiseerd lassen van panelen aantrekkelijker gemaakt wordt, speciaal voor de kleinere scheepswerven.

Voor periodieke keuring, onderhoud en reparaties gaan schepen naar de werf. We brachten een bezoek aan Scheepswerf Kooiman Hoebee in Dordrecht en zagen hoe ervoor gezorgd wordt dat de schepen weer veilig het water op kunnen.

We wensen je een mooie zomer, of je nu aan wal blijft of het water opgaat. En heb je tussendoor een vrije dag? Breng dan eens een bezoek aan Museum ’t Kromhout in Amsterdam.

Downloaden (PDF, 1.26MB)