LASTECHNIEK juli/augustus 2015

Hitteplan

We hebben de eerste hittegolf van deze zomer alweer achter de rug en dat werd breed uitgemeten in de media. Sinds 2007 kent Nederland het Nationaal Hitteplan, dat is opgesteld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Voldoende drinken, lichamelijke inspanning beperken, verkoeling zoeken, ventileren, … dit zijn enkele tips uit het Hitteplan, die de gezondheidsrisico’s door aanhoudende hitte moeten beperken.

Over hitte gesproken: Lastechniek stond letterlijk voor hete vuren bij een bezoek aan Allard-Europe in Turnhout, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van grote gietstukken uit staal en andere hoogwaardige materialen. De cover van dit blad geeft een goede indruk van dit spectaculaire productieproces. We leerden dat gietstukken al lang niet meer beschouwd moeten worden als minderwaardige producten met slechte mechanische eigenschappen. Het maken van hoogwaardige gietstukken en het lassen aan deze producten vergt veel metallurgische kennis. Bij Allard zijn dan ook veel lasingenieurs werkzaam, die continu nieuwe grenzen opzoeken om te voldoen aan de verwachtingen van de klant. Een ander voorbeeld van het verleggen van grenzen speelt zich af in de wereld van het geautomatiseerd lassen. Lasrobotintegrators zoeken in het kader van ‘Smart Industry’ voortdurend naar oplossingen om lasautomatisering ook interessant te maken voor kleine series en zelfs enkelstuksproductie. In Lastechniek van mei verscheen het eerste artikel over dit onderwerp; het vervolg vindt u in deze zomeruitgave. Gezien de snelle ontwikkelingen op dit terrein zullen we in 2016 opnieuw een themanummer wijden aan het robotlassen.

Na de zomer, van 20 tot en met 22 oktober, is er weer de Welding Week in Antwerpen. In de september- en oktoberedities van Lastechniek zullen we uitgebreid aandacht schenken aan dit vierjaarlijkse evenement, waar het nieuwste op het gebied van lassen, verbinden en snijden van metalen en kunststoffen wordt gepresenteerd. Een maand later vindt het BILNIL Lassymposium plaats, waarover meer in de komende uitgaven.
Snijden is een techniek die centraal staat in het laatste themanummer van dit jaar. De eerste ideeën worden uitgewerkt en het belooft nu al een veelzijdige en boeiende uitgave te worden. Voor nu wensen we u alvast een mooie zomer.

De makers van Lastechniek

Downloaden (PDF, 488KB)