LASTECHNIEK juli/augustus 2017

Ongeveer tegelijk met het zomerreces van de Tweede Kamer begint de ‘komkommertijd’, een periode waarin de serieuze media terugvallen op berichten over kleine voorvallen en nieuwsfeitjes die in de rest van het jaar nooit gepubliceerd zouden worden. De kranten zijn in deze tijd dunner dan normaal en de weinige sportevenementen, zoals de Ronde van Frankrijk, worden breed uitgemeten. Sterker, om de terugval in de verkoop van de Franse sportkrant l’Auto in de zomer op te vangen, heeft het blad in 1903 het initiatief genomen de Ronde van Frankrijk te organiseren, zo lezen we op Wikipedia.

De eerste ‘Tour’ werd destijds georganiseerd door hoofdredacteur Henri Desgrange. Zijn jonge medewerker, journalist Georges Lefèvre, werd geïnspireerd door de individuele poging in 1895 van wielrenner Jean Marie Corre. Corre, die ook zelf fietsen fabriceerde, introduceerde in dat jaar een fiets van aluminium en testte deze over alle bekende parcoursen in Frankrijk. Hieruit ontstond het idee om deze tijdritten jaarlijks te laten herleven. De Tour is inmiddels uitgegroeid tot de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar en een evenement waar de verschillende media zich in de zomer dankbaar en massaal op storten.

Heeft LASTECHNIEK ook last van de komkommertijd? Dat is aan u, beste lezer, om te beoordelen. Wel maken we in de zomer altijd een dubbelnummer, maar we leggen daarin de lat voor onszelf net zo hoog als gedurende de rest van het jaar. Heet van de naald is het nieuws over de verwachte verschijningsdata van nieuwe delen van de EN 1090. Heel toevallig stuitten we op dit nieuws doordat we een interview hadden met Bert van Beek, die nog dezelfde dag afreisde naar Oslo voor een plenaire vergadering over deze norm. Nog toevalliger: zijn collega, lascoördïnator John de Haas, had net voor ons interview een telefoontje gekregen van Piet Dielemans, dat hij geslaagd was voor zijn IWT-examen. Inderdaad, dezelfde Dielemans die in een uitgebreid interview in dit blad vertelt over de waarde van het IWT-diploma.

Zo blijkt maar weer hoe alles en iedereen in de laswereld met elkaar samenhangt.

Downloaden (PDF, 521KB)