LASTECHNIEK juni 2016. Thema Robotlassen

De opmars van robots in het lasproces is niet meer te stuiten. Dankzij digitalisering en softwareontwikkeling sluiten lasrobots steeds beter aan bij de trend van high mix, low volume. Daarmee heeft de Nederlandse industrie niet alleen het tekort aan vakbekwame lassers op kunnen vangen, maar ook de kwaliteit kunnen verbeteren en de kostprijs kunnen verlagen. Dankzij robotisering hebben bedrijven hun concurrentiepositie weer kunnen verbeteren, staat de Nederlandse maakindustrie weer op de kaart en blijft ook de werkgelegenheid in eigen land behouden. Inzet van lasrobots biedt dus meer kansen dan bedreigingen. Toch zijn er nog steeds bedrijven voor wie lasrobotisering een logische stap zou zijn, maar die deze stap nog niet nemen.

In deze special geeft de redactie daarom een handreiking aan starters om laagdrempelig te beginnen en robotlassen stap voor stap in de productie te integreren. Laat u vooral inspireren door de voorbeelden van bedrijven die alweer een paar stappen verder zijn. Twijfelt u nog steeds, raadpleeg dan zeker één van de lasrobotintegrators die in dit themanummer aan het woord komen.

Remco H. Valk, Valk Welding

Bij de voorplaat
Welke kleur heeft uw robot? Wit, rood, blauw, oranje, geel, groen , … ? Wie zich een beetje verdiept in de wereld van (las)robots koppelt de kleur van een robot onmiddellijk aan een bepaald merk. Met een knipoog naar alle verschillende robotfabrikanten en -leveranciers die aan dit themanummer hebben meegewerkt, hebben we daarom gekozen voor een cover die recht doet aan alle merken.
Maar welke kleur u ook kiest, we hopen dat u zich bij het nadenken over lasrobotisering laat inspireren door de achtergrondverhalen, tips en adviezen in deze special.

Downloaden (PDF, 372KB)