LASTECHNIEK juni 2019

Na een dik nummer over Onderwijs, opleidingen en arbeidsmarkt, bieden we in deze uitgave nog enkele aanvullingen op dit thema. Zo kunt u lezen over de meerwaarde van de (opleiding tot) Meesterlasser en over een BBL-traject dat volwassenen de kans biedt om alsnog een mbo-diploma in een lastechnische richting te behalen. De opleiding VT – w2 (visueel onderzoek van lasverbindingen) maakt deel uit van dit BBL-traject en is in de laswereld wel bekend, maar er zijn nog veel meer methoden voor niet-destructief onderzoek (NDO). Voor elke methode bestaat een aparte cursus, die op verschillende niveaus gevolgd kan worden. Lastechnische kennis kan daarbij goed van pas komen. Daarom hebben we ook de NDO-opleidingsmogelijkheden in Nederland op een rij gezet.

Lastechniek en NDO zijn nauw met elkaar verweven. Via NDO-bedrijven worden we dan ook regelmatig op het spoor gezet van interessante lastechnische projecten. Een voorbeeld daarvan is het hyperbare lasproject in Japan, dat werd uitgevoerd door DCN Diving in Bergen op Zoom. Voor het NDO werd gebruikgemaakt van de expertise van MME Group. Een andere NDO-specialist, Vinçotte, geeft inzicht in het gebruik van kennis over NDO-technieken bij het organiseren van assetmanagement.

Soms stuiten we tijdens het maken van een reportage per toeval op een ander interessant bedrijf waarover we een verhaal kunnen maken. Zo ontdekten we in Noord-Brabant een nieuw bedrijf op het gebied van ventilatietechniek en klimaatbeheersing. Nou ja, nieuw… Het betreffende bedrijf ontwerpt al jaren klimaatsystemen voor de agrarische sector en is sinds kort actief in de lasindustrie. Aan de hand van twee praktische cases zien we hoe een optimaal binnenklimaat in de productiehal bereikt kan worden, zonder mistig gordijn van lasrook.

Downloaden (PDF, 824KB)