LASTECHNIEK juni 2020

Dwarsverbanden

We deden het al, maar nu officieel. De scope van LASTECHNIEK is uitgebreid met 3D-metaalprinten, destructief onderzoek (DO), niet-destructief onderzoek (NDO) en inspectie. Over al deze onderwerpen schreven we al vaker. Soms maakten we er zelfs een compleet themanummer van, zoals Additive Manufacturing in juli 2018 en DO/NDO in april 2013. Met het vermelden van deze onderwerpen in de ondertitel van het blad, maken we ons interessegebied duidelijker zichtbaar.

Dat de scope van LASTECHNIEK in de loop der jaren breder is geworden, is een logisch gevolg van de ontwikkelingen in het vakgebied en in de markt. Er zijn veel dwarsverbanden tussen de verbindingstechniek en andere disciplines. Ook in deze uitgave komt dit duidelijk naar voren.

De verwarring rondom de term ‘lasinspectie’ is onderwerp van een artikel door Leo Vermeulen. Hij beschrijft wat we verstaan onder lasinspectie en wat het verband is met NDO en lascoördinatie. Een ander artikel is gewijd aan de NDO-techniek SPICA, waarbij rekmetingen aan het oppervlak worden gedaan als voorspeller van kruipschade. En ook het destructief onderzoek heeft in dit nummer een plek. In Laskennis opgefrist zie je dat het DO, in dit geval de trekproef, essentieel is voor de lasmethodebeproeving (LMB).
Kwaliteitszorg is het onderwerp van een serie artikelen waarin verschillende lascoördinatoren een centrale rol spelen. Zij vertellen over het werken volgens kwaliteitsnormen in de praktijk. Lees in dit nummer hoe zij omgaan met het beoordelen van lastechnische eisen. Een van de lascoördinatoren werkt bij Hollandia Infra. Op de cover een indrukwekkend en actueel staalbouwproject van dit bedrijf. Wat een project!

En dan lasrobotisering. Dat dit onderwerp steeds belangrijker wordt, zien we aan twee artikelen waarbij de lasproductie succesvol is gerobotiseerd. Zo heeft Voortman een ‘Fabricator’ gebouwd, waarmee stalen profielen worden gelast.
Al dit soort ontwikkelingen vraagt om bedrijven, opleiders en werknemers die zich mee-ontwikkelen. Maar daarover meer in de volgende uitgave van LASTECHNIEK, met als thema Onderwijs, opleidingen en arbeidsmarkt.

Downloaden (PDF, 362KB)