LASTECHNIEK maart 2016. Thema Onderwijs en opleidingen

Leerlingen en leermeesters

Herman Pruisken vierde in januari zijn vijftigjarig jubileum als lasdocent. Wim de Groot vierde in dezelfde maand het twintigjarig bestaan van zijn eigen lasschool, nadat hij vijf jaar ervaring had opgedaan als docent. Dat is bij elkaar 75 jaar aan ervaring. Welke aanbevelingen hebben deze ervaren leermeesters voor de toekomst van het lasonderwijs? We vroegen het hen tijdens een bezoek aan het Stanislascollege in Delft, de school waar al duizenden jonge mensen zijn begeleid naar een lasdiploma. Aandacht en goede begeleiding, dat is waar het volgens deze ervaren docenten in essentie om draait in het lasonderwijs. En vooral tijd. Tijd om te leren en om ervaring op te doen. Een gedegen vooropleiding zou, meer dan nu het geval is, een voorwaarde moeten zijn voor het certificeren van lassers.

Herman Pruisken begon als eerste in Nederland met het organiseren van bedrijfsstages, wat sindsdien overal navolging heeft gevonden. Leermeesters zijn in de bedrijfspraktijk onmisbaar om jonge lassers de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. Zo wordt Justin Balkaran op de werkvloer bij Cofely intensief begeleid door zijn leermeester Ben Wouden. Daarnaast heeft hij een coach bij Goflex, het opleidingsbedrijf waar hij gedurende zijn BBL-traject in dienst is. In het openingsartikel leest u alles over de filosofie achter Goflex en haar partnerorganisatie Vakwijs Opleidingen.

Om de belangstelling voor het lassersvak te stimuleren, organiseert het NIL jaarlijks laswedstrijden voor vmbo-leerlingen. Onze redacteur Jaap van Sandijk maakte een sfeer- reportage van de voorronde in regio West, waar de wedstrijden goed staan aangeschreven onder docenten. De voorronde in regio Oost trok dit jaar zelfs de aandacht van de landelijke media, en dat is natuurlijk de beste promotie die “het vak” zich kan wensen.

Laswedstrijden zijn er ook op wereldwijd niveau. Richard Roolvink en Leroy De Ryck vertellen over de tijd van hun leven bij WorldSkills in Brazilië en geven ons een kijkje achter de (las)schermen op de wedstrijdvloer. Daar kunnen nieuwe kandidaten hun voordeel weer mee doen. We wensen u veel leesplezier met deze uitgave vol verhalen van en over leerlingen en leermeesters.

De makers van Lastechniek

Downloaden (PDF, 392KB)