LASTECHNIEK maart 2017. Thema Dunne plaat

Hoe dun is dunne plaat? Bij de voorbereiding van dit themanummer bleek al snel dat het antwoord afhangt van de industriële sector waarin je je bevindt. Bij de oprichting van Federatie Dunne Plaat (FDP) in 1996 werd dunne plaat gedefinieerd als metaalplaat van 1 tot 3 millimeter. Maar dunne plaat is steeds dunner geworden, tot aan foliemateriaal van 0,2 mm. Anderzijds worden de technologieën die geschikt zijn voor de verwerking van dunne plaat vaak ook toegepast voor plaatmaterialen dikker dan 3 millimeter. Voor FDP reden om haar naam te wijzigen in FDP Federatie Metaalplaat en daarmee een grotere achterban te bedienen. In het openingsartikel kunt u lezen wat de belangrijkste doelstellingen en activiteiten zijn van deze organisatie.

Een grote producent van metaalplaat is natuurlijk Tata Steel in IJmuiden. Dit bedrijf produceert jaarlijks meer dan 7 ton staal in de vorm van rollen. Dit staal wordt vooral verwerkt in de automobielindustrie, de verpakkingsindustrie en de bouw. Het bedrijf heeft een grote afdeling Research, Development & Technology, waaronder een applicatielaboratorium voor verbindingstechnologie. Een groot deel van de werkzaamheden in dit laboratorium is gericht op de automobielindustrie, maar ook voor de (blik)verpakkingsindustrie wordt veel onderzoek verricht. Lastechniek mocht er een kijkje komen nemen en werd gastvrij rondgeleid.

Een terugkerend thema bij het lassen van dunne plaat is het voorkomen van een grote warmte-inbreng. Puntlassen (in combinatie met lijmen), projectielassen en laserlassen zijn dan ook de belangrijkste lasprocessen in de automobielindustrie. In de plaatverwerkende industrie worden daarnaast vaak ook zogenaamde ‘koudeboogprocessen’ toegepast, waarbij elke fabrikant zijn eigen procesnaam hanteert. Een overzichtsartikel op basis van een onderzoek door de Duitse professor Heidi Cramer van SLV München geeft u inzicht in de vele procesvarianten van het MIG/MAG-lassen met een lage warmte-inbreng.
Zoals vaker het geval is bij het maken van een themanummer, hebben we ons ook deze keer noodgedwongen moeten beperken tot een selectie van artikelen. Dat neemt niet weg dat u met deze uitgave al veel aan de weet kunt komen over de specialistische kennis die nodig is voor het verwerken van dunne plaat. Wellicht komen we er in een volgende uitgave op terug.

Downloaden (PDF, 423KB)