LASTECHNIEK maart 2018

Machines nemen steeds meer taken over van mensen. Niet alleen eentonige of fysiek zware arbeid, maar in toenemende mate ook het ‘denkwerk’: in de fabrieken van de toekomst zijn productieprocessen zelfdenkend en zelfregulerend. De vierde industriĆ«le revolutie, Industrie 4.0 of Smart lndustry genoemd, wordt op steeds meer plekken zichtbaar. Machines worden alsmaar slimmer en krachtiger.

Onmisbaar onderdeel van al deze slimme (elektrische) apparatuur is de chip. Intel-oprichter Gordon Moore voorspelde al in de jaren 60 dat het aantal transistors in een chip door de technologische vooruitgang elke twee jaar zou verdubbelen. Tot nu toe klopt deze voorspelling en lukt het de ontwikkelaars om chips steeds kleiner en krachtiger te maken. Het succes van chipmachinefabrikant ASML is voor een groot deel gestoeld op deze ‘Wet van Moore’. Het hightech bedrijf presenteerde in januari rooskleurige jaarcijfers. Volgens CEO Peter Wennink zal deze ontwikkeling zich de komende jaren voortzetten en hebben chips- en met name de toepassing ervan- het niveau van de menselijke basisbehoefte bereikt. Kijkend naar het wijdverspreide gebruik van de smartphone lijkt dit beeld wel te kloppen.

De rol van de mens in het productieproces verandert mee met de snelle technologische ontwikkelingen. In de metaalindustrie werken mens en machine al decennialang nauw samen. Met de introductie van de ‘collaborative robot’ is dat ook letterlijk het geval. Tijdens de TechniShow zullen verschillende voorbeelden hiervan te zien zijn. Maar ook zelfregulerende robotsystemen, geautomatiseerd snijden en 3D-printen krijgen uitgebreid de aandacht.

Deze uitgave is gemaakt om u al een beetje wegwijs te maken op de beursvloer. Met een selectie van nieuwsberichten op het gebied van lassen, snijden, automatisering en veiligheid geven we u een voorproefje van wat u kunt verwachten. Daarnaast informeren we u over andere zaken, zoals het opzetten van een onderzoeksproject over gewichtsbesparend produceren, een terugblik op verschillende themadagen en de activiteiten van het Hechtingsinstituut TU Delft.

Downloaden (PDF, 6.48MB)