LASTECHNIEK maart 2019. Thema Veilig werken

We weten het allemaal. We kennen de gevaren, we hebben geleerd hoe we onszelf kunnen beschermen, we kennen de regels. Misschien vinden we het soms zelfs wat overdreven. Een beetje lasrook, wat geeft dat nou? We doen wel meer dingen die niet goed voor ons zijn. En we doen het al veel beter dan vroeger. Veilig werken. Waarom zouden we het er nog over hebben?

Omdat het nog te vaak niet goed gaat. Omdat er nog te veel mensen als gevolg van risicovol gedrag ziek worden. Of erger. Omdat we ook onze naaste collega’s in gevaar kunnen brengen door nonchalant om te gaan met de veiligheidsregels. Met soms ernstige gevolgen.

Veilig werken vergt discipline. Het kost tijd, energie en middelen. Maar wat levert het op, behalve gezondere werknemers? De praktijk wijst uit: hoe meer aandacht voor veiligheid, hoe productiever en winstgevender het bedrijf.

Een mooi voorbeeld hiervan is het verhaal van het Amerikaanse aluminiumbedrijf Alcoa. Vóór 1987 was dit een van de logste en potentieel gevaarlijkste bedrijven van het land. Wekelijks vond in elke Alcoa-fabriek minstens één ongeluk plaats. Totdat een nieuwe directeur aantrad: Paul O’Neill. Hij slaagde erin het bedrijf niet alleen veel veiliger, maar ook veel winstgevender te maken. Hoe pakte hij dat aan? O’Neill wist dat je mensen niet zomaar kunt opdragen om te veranderen. Daarom besloot hij zich op één ding te concentreren, iets waarvan niemand het belang zou betwisten: veiligheid. “Als het me zou lukken om op
dat ene punt de gewoontes te veranderen, dan zou zich dat door het hele bedrijf voortplanten”, stelde hij.

En inderdaad. Door het veranderen van alle gewoontes rond arbeidsveiligheid begonnen ook allerlei andere aspecten van het bedrijf te veranderen. Gevolg: de kosten daalden, de kwaliteit en productiviteit schoten omhoog. En Alcoa werd een bolwerk van veiligheid. Dit Amerikaanse succesverhaal vindt u niet terug in deze uitgave. Het vormde wel de inspiratiebron voor het uitgebreide artikel dat we maakten in samenwerking met VandeGrijp in Papendrecht.

Goede voorbeelden verdienen navolging. Daarom dit themanummer.