LASTECHNIEK maart 2020. Thema Toevoegmaterialen en gassen

Nu we ons plotseling in een onwerkelijke situatie bevinden, waarbij de ene na de andere ingrijpende maatregel wordt afgekondigd, hopen we dat dit themanummer wat welkome afleiding kan bieden. In deze uitgave dus geen berichten over de gevolgen van het coronavirus, maar uitsluitend artikelen over lasdraden, laspoeders, beklede elektroden, wolfraamelektroden en beschermgassen.

Toevoegmaterialen en gassen behoren tot de essentiële parameters van een gekwalificeerde lasprocedure. Dat betekent dat je niet zomaar kunt overstappen op een ander type lasdraad of een ander soort beschermgas. Het is belangrijk om de aanduidingen voor deze verbruiksproducten te (her)kennen. Lees in het openingsartikel wat de normen daarover zeggen en bekijk de voorbeelden.
Als je kijkt naar de verdeling van de kosten voor laswerk, dan blijkt het overgrote deel te bestaan uit loonkosten. Wil je bezuinigen op laskosten, dan is het vooral zaak om het aantal gewerkte uren te beperken en de inschakelduur (boogtijd) zo groot mogelijk te maken. Veel fabrikanten van lasapparatuur spelen in op deze behoefte door het bieden van snellere, efficiëntere procesvarianten. Maar ook de keuze van de juiste lastoevoegmaterialen en beschermgassen kan een bijdrage leveren aan het verlagen van de kosten. Niet door verbruiksproducten te selecteren op basis van kostprijs, maar door te kiezen voor producten die bijdragen aan een hoger procesrendement, minder nabewerking en minder spatverliezen. In deze uitgave komen verschillende voorbeelden daarvan voorbij.

De samenstelling van (gevulde) lasdraden en beklede elektroden wordt zorgvuldig afgestemd op de te lassen materialen en het gebruikte lasproces. Nieuwe materialen, moderne productieprocessen en veranderende eisen sturen de ontwikkeling van nieuwe lastoevoegmaterialen. Daarover kan ook onze Vaktrotskandidaat Mark van Haren meepraten. Deze IWT’er heeft zich na een loopbaan als lasser en lascoördinator gespecialiseerd in lastoevoegmaterialen en hij vertelt over zijn afwisselende werk als adviseur.
De lastechniek kent vele specialisaties en nog veel meer deskundigen. In dit nummer komen uiteenlopende onderwerpen rondom het gekozen thema aan bod. Van beklede elektroden voor het onderwaterlassen, beschermgassen voor het MIG/MAG- en TIG-lassen tot en met de samenstelling van de wolfraamelektrode.

Downloaden (PDF, 404KB)