Lastechniek mei 2014

Jarenlang was het thema Onderwijs & Opleidingen bepalend voor het samenstellen van de mei-editie van Lastechniek. In overleg met de redactieadviesraad hebben we ervoor gekozen dit themanummer te verschuiven naar eerder in het jaar. Reden daarvoor is dat het blad op die manier beter aansluit bij de periode waarin de meeste opleidingsinstellingen hun informatiedagen organiseren.

Deze mei-editie van Lastechniek is dus voor het eerst sinds jaren een regulier nummer met enkele zeer uiteenlopende onderwerpen, variërend van een diepgaand metallurgisch artikel tot een nieuwe aflevering in de rubriek ‘Vaktrots’. Voor deze rubriek zijn we altijd op zoek naar vakmensen die bereid zijn iets te vertellen over hun werk aan de hand van een mooi project of een uitdagend werkstuk. Anders dan in de voormalige rubriek ‘De Lasser van de Maand’, ligt de nadruk niet zozeer op de gevolgde opleiding en loopbaan, maar op het enthousiasme van de lasser voor zijn of haar vak. Wellicht kent u een lasser met een goed verhaal voor deze rubriek; de redactie hoort graag van u.

Innovatieve verbindingstechnieken komen aan de orde in een artikel door onderzoekers van het Belgisch Instituut voor Lastechniek. In het kader van het project MetalMorphosis wordt bij het BIL onderzoek gedaan naar het verbinden van composieten en metalen ten behoeve van lichtere – dus brandstofbesparende – constructies in de automobielindustrie. Een actueel thema, dat op meerdere fronten wordt uitgewerkt.
Deze maand bijvoorbeeld, van 15 mei tot en met 18 mei, vindt de 30e editie van de Shell Eco-marathon plaats. Duizenden jongeren uit heel Europa komen samen bij congrescentrum Ahoy om uit te maken wie het meest energiezuinige voertuig heeft gebouwd. Studenten van de TU Eindhoven hebben een auto weten te bouwen die slechts 200 kg weegt, met een body uit glasvezel en polyester. Op de radio werd hier onlangs aandacht aan besteed, waarbij werd opgemerkt dat het lassen van het chassis was uitbesteed, omdat dit gecertificeerd moet gebeuren. En dat brengt ons toch weer bij het themanummer van juni, dat geheel in het teken staat van certificatie. Wij verwachten er veel van, maar we hopen dat u ook in deze mei-editie voldoende van uw gading vindt.