LASTECHNIEK mei 2016

Techniek, en nog meer techniek

Een foto van het oplassen van een Inconel cladding die we onlangs plaatsten op Instagram, trok de aandacht van veel liefhebbers. De foto werd binnen een paar uur zo’n 50 keer ‘geliked’. Ook op de tweets die we regelmatig de wereld insturen wordt goed gereageerd. Via de website van Lastechniek en sociale media proberen we, aanvullend op het blad, een zo breed mogelijk platform te creëren voor het uitwisselen van het laatste nieuws, aankondigingen, vakkennis en andere informatie. Maar ook voor het delen van verhalen van mensen met passie voor hun vak. Elk medium vervult daarin zijn eigen rol, maar het blad vormt nog steeds de basis.

Twitteraars hebben al kunnen zien dat deze uitgave van Lastechniek weer veel techniek bevat, waaronder het zesde deel in de reeks artikelen van Theo Luijendijk over de invloed van legeringselementen op de structuur en eigenschappen van lasmetaal. Alle eerdere delen in deze serie zijn te downloaden via www.vakbladlastechniek.nl.

Wie belangstelling heeft voor de praktijk van het lassen aan gereedsschapsstaal kan zijn hart ophalen met een uitgebreid artikel waarin de belangrijkste praktische richtlijnen voor het lassen aan deze staalsoort worden behandeld.
En hoe ontstaat ongewenst faalgedrag bij gepuntlaste hogesterktestalen? Nick den Uijl, die gepromoveerd is op dit onderwerp aan de TU Delft, beschrijft in een kort artikel de belangrijkste bevindingen van zijn onderzoek, dat vooral interessant is voor de automotive.
Natuurlijk kunt u in deze uitgave ook het verhaal vinden achter de foto van de Inconel cladding, een project voor de olie- en gasindustrie bij Schelde Exotech, waarin ook het niet-destructief onderzoek een belangrijke rol speelde.

Kortom, voor u ligt een uitgave boordevol techniek, met daarnaast, als altijd, ook aandacht voor de mens achter de techniek in onze vaste rubriek Vaktrots.
We wensen u veel leesplezier.

De makers van Lastechniek

Downloaden (PDF, 381KB)