Lastechniek november 2014

De tweede editie van de NIL Verbindingsweek, die in combinatie met de METAVAK gehouden werd in de Evenementenhal te Gorinchem, wist in totaal meer dan 10.000 bezoekers te trekken. Niet slecht, als je bedenkt hoeveel nationale en internationale vakbeurzen er georganiseerd worden die van belang zijn voor de metaalverwerkende industrie. Deelname aan een beurs vergt een behoorlijke investering van de exposanten: niet alleen in geld, maar ook in tijd en mankracht. Toch vinden de meesten het belangrijk om gebruik te maken van deze gelegenheid om zichzelf te profileren, nieuwe contacten te leggen en bestaande relaties te verstevigen.

Actie op de beursvloer was er niet alleen bij de exposanten die hun machines demonstreerden, maar ook bij de laswedstrijden, waar drie dagen lang door jonge lassers uit België en Nederland gestreden werd om de titel ‘Beste jonge lasprofessional van de Lage Landen’. De uitslag wordt pas aan het eind van de maand bekendgemaakt; dat blijft dus nog even spannend.
Voor het tiende jaar op rij werd het bekende tweedaagse Lassymposium gehouden, dat beurtelings door het BIL en het NIL georganiseerd wordt. In een dertigtal lezingen, met zeer uiteenlopende onderwerpen, werden de deelnemers op de hoogte gesteld van de laatste wetenswaardigheden op het gebied van normen, lasprocessen, pijpleidingen, arbeidsomstandigheden, niet-destructief onderzoek en nog veel meer. Speciaal voor de opleiders was er op de tweede symposiumdag een Docentenmiddag, in navolging van het initiatief hiervoor in 2013, toen het Belgisch Instituut voor Lastechniek het Lassymposium organiseerde.
Tot slot werd tijdens de derde beursdag een Robotdag gehouden. Aan de hand van een uitgebreid lezingenprogramma werden de deelnemers op de hoogte gebracht van de mogelijkheden die de huidige (las)robots te bieden hebben.

Kortom, tijdens de afgelopen Verbindingsweek was er niet alleen veel te zien en te beleven, maar ook veel te leren. De belangrijkste doelstellingen van dit evenement zijn ook de onze: het verbinden van professionals in de verbindingstechniek, het vergroten van kennis en het promoten van het vakgebied onder de jeugd. We wensen u veel leesplezier.