LASTECHNIEK november 2016

Was u er ook bij in Gorinchem? En? Hoe kijkt u terug op de afgelopen Verbindingsweek? Nu het evenement een paar weken achter ons ligt, is het tijd om voorzichtig de balans op te maken. Wat een beurs precies oplevert, is echter moeilijk in cijfers te vatten. Het opvolgen van ‘business leads’ vergt soms een lange adem. En is een vakbeurs eigenlijk nog wel van deze tijd? De meningen daarover lopen uiteen. Sceptici voeren aan dat een vakbeurs een achterhaald concept is, omdat de digitale informatievoorziening en -communicatie veel belangrijker zijn geworden. Voorstanders vinden dat het directe en persoonlijke contact met potentiële klanten, concurrenten en andere zakenrelaties een meerwaarde biedt die niet op een andere manier bereikt kan worden. Hoe dan ook, we kijken terug op een geslaagd evenement. De hoge bezoekersaantallen en positieve reacties geven een aardige indicatie van de waardering van de beurs door de verbindende industrie.

Dat veel lassers en lastechnici ook in hun vrije tijd graag bezig zijn met hun beroep, mag blijken uit de grote animo die er bestaat voor het lidmaatschap van een lasgroep. Verdeeld over Nederland zijn er zeven lasgroepen actief en ook Vlaanderen kent een aantal lasgroepen. Onafhankelijke verenigingen, gerund door vrijwilligers, waarvan de leden regelmatig bij elkaar komen voor een lezing, een excursie of een lastechnische tentoonstelling. Bij welke andere beroepsgroepen kom je nog zoveel passie en toewijding tegen? Lasgroep Oost nam dit jaar het initiatief voor het organiseren van een Landelijke Lasgroependag. Hoe deze dag verliep, kunt u lezen in dit nummer.

De man die onder andere aan de wieg heeft gestaan van de oprichting van verschillende Nederlandse lasgroepen, Henk Bodt, werd tijdens het NILBIL Lassymposium onderscheiden met de eervolle Prof. Jaegerpenning. Een andere onderscheiding, de Prof. Geerlingspenning, ging naar Kees Brak. Beide oudgedienden kunnen terugblikken op een lange en vruchtbare loopbaan in de lastechniek, en beiden zijn daarin nog steeds actief. Wat ook weer kenmerkend is voor de mensen in dit vakgebied.
Naast een terugblik op de verschillende evenementen, biedt deze uitgave weer een variatie aan artikelen, nieuws en andere wetenswaardigheden.

Downloaden (PDF, 440KB)