Lastechniek oktober 2012

We hebben de Tweede Kamerverkiezingen achter de rug; nu maar afwachten of het lukt om met de twee winnaars een stabiele regering te vormen. Al ziet het er momenteel voor onze economie minder florissant uit, we moeten ons toch voorbereiden op een aantrekkende markt.
Technische vakmensen hebben de toekomst en dus moeten we alle zeilen bijzetten om een nieuwe generatie goed op te leiden. En daarbij gaat het niet alleen om het mbo: gedegen technische opleidingen zijn hard nodig op elk niveau, van vmbo tot universiteit. Een goed voorbeeld vormt de hernieuwde inrichting van de afdeling MSE van de TU Delft. Niet alleen is er gekozen voor een intensievere samenwerking met de metaalverwerkende industrie, ook is er een nieuwe leerstoel opgericht: ‘Kritische materialen in extreme condities’.

Straks krijgen we concreet te maken met de uitstroom van 15.000 lassers, van de in totaal 75.000 lassers die Nederland rijk is. De vraag is nog steeds of we erin zullen slagen om dit tekort op te vangen. Redden we het om tijdig voldoende jonge mensen te enthousiasmeren voor een goede baan in de (las)techniek en ze daarvoor klaar te stomen? Eigenlijk hebben we geen andere keus, en het NIL werkt hier dan ook hard aan, door allerlei activiteiten te organiseren om de jeugd te laten zien hoe veelzijdig het lasvak is.

Komende maand gaat de eerste NIL Verbindingsweek van start in de Evenementenhal te Gorinchem. Een unieke gebeurtenis, omdat het voor het eerst is dat we in Nederland een evenement organiseren dat uitsluitend gericht is op de verbindingstechniek. Ik ben benieuwd hoe dit evenement, dat plaatsvindt in combinatie met de Metavak & Gebruikte Machinevak, u zal bevallen. Tientallen exposanten zullen op de beursvloer alles uit de kast halen om u kennis te laten maken met hun nieuwste producten en diensten.

Behalve de vakbeurs is er het bekende NILBIL Lassymposium, waar vele sprekers ingaan op de laatste ontwikkelingen in de verbindingstechniek. En dan zijn er nog de Lage Landen Laswedstrijden voor jonge lastalenten uit België en Nederland!