LASTECHNIEK oktober 2019. Thema Welding Week 2019

Welding Week 2019 staat op het punt te beginnen. Het aanbod van de vele exposanten is even omvangrijk als divers. Maar in hoeverre sluit dat aanbod goed aan bij de grote uitdagingen waar de metaalverwerkende industrie mee worstelt? We vroegen het aan mensen uit die industrie zelf.

En wat blijkt, keer op keer? De allergrootste uitdaging is het vinden én behouden van goed personeel. Dat is natuurlijk geen verrassende uitkomst, we praten al jaren over het schrijnend tekort aan technische vakmensen. Wat wél opvalt, is dat automatisering van de productie als een steeds vanzelfsprekender oplossing wordt beschouwd om dit personeelstekort op te vangen. Ook kleinere ondernemingen die geen grote series produceren en die geen programmeerkennis in huis hebben, gaan op zoek naar robotsystemen die binnen hun productieproces passen.

Aan de kant van de aanbieders zien we dat robotleveranciers inspelen op de wensen van de industrie. Gerobotiseerde systemen worden steeds eenvoudiger te programmeren en er worden, naast de grote industriële robotsystemen, ook allerlei compacte, plug-and-play-uitvoeringen gebouwd. Opvallend is vooral de opmars van de lascobot. De ene na de andere leverancier biedt een eigen versie van deze laagdrempelige collaboratieve robot, die de meest routinematige laswerkzaamheden kan overnemen van de menselijke lasser. Deze lasser kan zich dan richten op de meer uitdagende laswerkzaamheden.

Hoe is het trouwens gesteld met uw eigen lasvaardigheid? VDAB en BIL nodigen u als beursbezoeker uit om uw skills te testen met een virtuele lasmachine. Neem de uitdaging aan en ding mee naar de titel ‘Kampioen van de lage landen virtual welding’. Bent u meer van de theorie dan van de praktijk? Schaaf dan uw kennis bij tijdens het BILNIL Lassymposium. De inschrijving staat open; het volledige lezingenprogramma vindt u in dit blad. Uiteraard loopt u na afloop een rondje over de beurs.
Graag zien wij u in Antwerp Expo.

Downloaden (PDF, 4.7MB)