LASTECHNIEK oktober 2020

Niet allemaal tegelijk

Waar gelast en geslepen wordt, vallen spaanders. En waar ijzerslijpsel of stof vrijkomt, ligt besmetting op de loer. IJzerbesmetting welteverstaan. Op roestvaststalen en gecoate oppervlakken is dit een risico dat vooral op montagelocaties nog vaak onderbelicht wordt. Leo de Bruijn laat zien dat je door het opvolgen van een aantal eenvoudige praktische adviezen veel schade kunt voorkomen.

Over schade gesproken, maar dan van een heel andere orde, is de gevolgschade van een falend drukvat. Tot in de eerste helft van de vorige eeuw waren er nog regelmatig incidenten waarbij een stoomketel het begaf. Dat ging dan gepaard met een enorme explosie, waarvan de gevolgen zich over een groot gebied uitstrekten. Al in 1824 werd de eerste Stoomwet opgesteld, waarin veiligheidsvoorschriften omtrent stoomketels en stoommachines werden geregeld. Nu is er de PRD (Praktijkregels voor Drukapparatuur), die regelmatige herbeoordeling van drukapparatuur verplicht stelt. In dit blad wordt beschreven hoe dikwandige toestellen onder druk periodiek geïnspecteerd worden, waarbij het uitwendig ultrasoon onderzoek in de loop van de tijd een belangrijke rol is gaan vervullen.

Intussen worden er veel mooie dingen gebouwd in ons land. In deze uitgave, als voorbeeld daarvan, een uitgebreide reportage over de Singelparkbruggen in Leiden. Als makers van vakblad LASTECHNIEK voelen we ons nauw verwant met deze stad, omdat we het blad hier sinds 2011 maken. Vandaar onze speciale belangstelling voor het ontstaan van de sierlijke en tegelijkertijd stoere voetgangersbruggen, die in opdracht van de gemeente Leiden werden aangelegd. Dura Vermeer was de hoofdaannemer die het winnende ontwerp van de Brusselse architecten Ney & Partners nader uitwerkte en het project realiseerde. Het is een gedurfde combinatie van cortenstaal en roestvast staal. In september werd de Singelparkroute – met het plaatsen van de laatste brug – afgerond. Nu is het opengesteld voor wandelaars. Ga zeker kijken als je in de gelegenheid bent – maar niet allemaal tegelijk.

Downloaden (PDF, 628KB)