Lastechniek september 2011

De vakantieperiode zit er weer op en ja, het was een zeer natte zomer. De zon heeft zich (te) weinig laten zien. Bij het NIL schijnt de zon wel. Met het hele team hebben we hard gewerkt aan de vervaardiging van de nieuwe lesboeken voor de handvaardigheidopleidingen.
Het resultaat is een groot aantal nieuwe, kleurrijke en overzichtelijke lesboeken waarmee de (aankomend) lasser zijn of haar vakkennis kan op doen. Wij zijn er trots op.
Op het gebied van de lijmopleidingen hebben we een samenwerking met de TU Delft en de Hogeschool Rotterdam. Op de RDM campus in Rotterdam zijn inmiddels de lijmopleidingen voor de EAB en de EAS gestart.

Uit de industrie ontvangen we vele positieve reacties op ons nieuw ontwikkelde software-programma WP Select. Een fantastisch hulpmiddel voor het maken van WPS-en.
Het NIL is niet aan het bezuinigen maar anti-cyclisch aan het investeren om het grote tekort aan vakbekwame lassers te verkleinen. We maken promotie voor het prachtige vak van lassen. Dit was onlangs ook weer te zien in de herhaling van het TV-programma Het Klokhuis waarin op ludieke wijze de techniek van het lassen uiteen wordt gezet voor de jeugd.
Dit voorjaar zijn we gestart met laagdrempelige workshops over TIG-lassen en Lasdocumenten. Ook in het najaar zullen we weer een aantal van deze bijeenkomsten organiseren o.a. over het roestvaststaallassen.

Op 22 november van dit jaar staat een uitgebreide thema/demodag op de agenda. Het onderwerp zal zijn het MIG/MAG-lassen met al zijn varianten. Deze dag zal worden gehouden op de RDM Campus te Rotterdam.

Inmiddels zijn ook de voorbereidingen gestart voor de bekende Laswedstrijden voor VMBO-scholieren.
Via dit blad Lastechniek houden we u op de hoogte.
Tenslotte nodig ik u graag uit voor een bezoek aan onze stand tijdens de Welding Week in Antwerpen. Het traditionele BIL/NIL Lassymposium vindt dit jaar gecombineerd plaats met deze beurs. In deze editie van het blad vindt u alvast een eerste programma-overzicht van het symposium.
Ik wens u veel leesplezier.