Lastechniek september 2014

Wat is dat toch, met lassen en vissen? We durven er (nog) niks om te verwedden, maar als we alle lassers zouden vragen naar hun grootste hobby, zou vissen met stip op nummer één komen. Vele ‘Lassers van de maand’ hebben deze stelling al bewezen. Desgevraagd bevestigen ze dat ze veel collega’s kennen die ook graag vissen. Ook als je googelt: “lasser hobby vissen” vind je al snel vissende lassers. Doe hetzelfde met “boekhouder hobby vissen”, en de resultaten blijven uit. Maar waar het hem in zit? Heeft het te maken met het contrast tussen vuur en water? Is het de rust en concentratie die je zowel bij het lassen als bij het vissen moet kunnen opbrengen? Hoe dan ook, het blijft fascinerend dat een hobby blijkbaar zo past bij een beroepsgroep. Misschien een idee om naast laswedstrijden ook eens viswedstrijden voor lassers te organiseren?

Over laswedstrijden gesproken: tijdens de komende NIL Verbindingsweek, van 4 tot en met 6 november, worden voor de tweede keer de Lage Landen Laswedstrijden voor jonge lassers gehouden. De inschrijvingen zijn inmiddels van start gegaan; meer informatie vindt u verderop in dit blad.

Hoewel deze uitgave niet gemaakt is in het kader van een thema, is er deze maand toevallig veel aandacht voor metallurgische onderwerpen. Zo is er het derde vervolgartikel in de reeks over de invloed van legeringselementen op het lasmetaal. Verder vindt u een uitgebreid artikel over de uitkomsten van een bijeenkomst over (het lassen van) duplex roestvaste staalsoorten en een artikel over het vervaardigen van tussenmetalen door middel van explosielassen.

Het verbinden van nieuwe materiaalsoorten vraagt om steeds meer gedegen metallurgische kennis van de lasser. Is deze kennis onvoldoende, dan leidt dit onherroepelijk tot lasproblemen, ongeacht de handvaardigheid van de lasser. Op de cover ziet u een trotse en creatieve lasser die deze maand zijn verhaal vertelt in de rubriek “Vaktrots”. Bij het maken van deze uitgave moesten we bij het plannen van het bedrijfsbezoek en het eventuele corrigeren van het artikel rekening houden met de vakantieplannen van de betrokkenen. Wat die plannen waren? Vissen natuurlijk, karpervissen!