LASTECHNIEK september 2015

Wat als …

Wat als het ongeval met de bouwkranen in Alphen aan den Rijn niet was gebeurd? Dan zouden de betrokken bedrijven een volgende keer waarschijnlijk op dezelfde manier te werk gaan. Nu wordt onderzocht wat er precies fout is gegaan en hoe dat kon gebeuren. Het ging tenslotte om drie gecertificeerde bedrijven die werkten met ervaren, gediplomeerd en mogelijk zelfs gecertificeerd personeel. In Alphen bleef het gelukkig bij materiële schade, maar er zijn genoeg voorbeelden uit de geschiedenis waarbij dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Het gevolg van dit soort incidenten is dat de eisen op het gebied van kwaliteit en veiligheid steeds verder worden aangescherpt. In deze editie van Lastechniek kunt u lezen dat door deze ontwikkelingen onder andere de vraag naar breukmechanische beproevingen flink is toegenomen.

In plaats van een probleem oplossen op het moment dat het zich voordoet, is de industrie steeds meer genoodzaakt alle denkbare problemen voor te zijn. Dus antwoord te hebben op vragen die beginnen met ‘wat als’. Wat als de belasting op een constructie verandert? Wat als we de constructie van een ander materiaal maken? Wat als er een klein defect in een las zit? Wat als het hard gaat vriezen of juist heel warm wordt? En zo zijn er nog wel meer ‘wat als’-vragen te bedenken.

Soms is een ‘wat als’-vraag een uitnodiging om creatief na te denken. Wat als we de 3D-printtechniek zouden gebruiken om een lastoorts te printen, of een stalen brug, of een vliegtuigmotor? Op dit gebied lijkt niets te gek om waar te zijn. Het is een enthousiaste hobbyist (hij noemt zichzelf Harcoreta) gelukt om een schaalmodel te printen van de turbojetmotor van een Boeing 787. Dat de motor ook nog eens goed functioneert is te zien op verschillende websites over 3D printen en op YouTube.

En die brug? Die komt er ongetwijfeld ook, maar daarover meer in onze volgende uitgave. In de oktobereditie zullen we veel aandacht besteden aan de Welding Week in Antwerpen, maar daarnaast kunt u rekenen op onze vaste rubrieken en interessante achtergrondartikelen.

We wensen u veel leesplezier.

De makers van Lastechniek

Downloaden (PDF, 469KB)