LASTECHNIEK september 2016

In de smederij op de Bataviawerf in Lelystad waan je je in het verleden. Hier wordt de oudste vorm van het lassen nog beoefend: het vuurlassen of wellen. Nog maar een handjevol vaksmeden beheerst de techniek van het aan elkaar verbinden en in vorm brengen van ijzer, met niets meer dan een kolenvuur als warmtebron. Het is belangrijk dat deze techniek doorgegeven wordt aan nieuwe generaties, vindt het Nederlands Gilde van Kunst-, Sier- en Restauratiesmeden (NGK). Het restaureren van smeedijzer van ons cultureel erfgoed vereist namelijk specialistische kennis en kunde. Denk maar aan de grote restauraties van het Rijksmuseum, Kasteel De Haar en het Binnenhof, maar ook de instandhouding van jongere monumenten, zoals de voormalige timmerfabriek in Vlissingen en het Kurhaus. Op de website van het NGK vindt u naast informatie over opleidingen, cursussen en evenementen, een overzicht van erkende smederijen en vakbekwame smeden in Nederland. Eén van die vaksmeden is Wout Hammer. In dit blad leest u hoe hij samen met zijn Vlaamse vakbroeder Filip Ponseele gewerkt heeft aan het vervaardigen van gevuurlaste staven, die later op hun mechanische eigenschappen getest gaan worden.

De lastechniek heeft sinds het vuurlassen enorme ontwikkelingen doorgemaakt en is steeds verder verfijnd. Wat te denken van het gebruik van beschermgassen, waarvan de samenstelling steeds nauwkeuriger kan worden afgestemd op het lasproces en de specifieke toepassing? Ook dat vraagt om specialistische kennis. Beschermgasspecialist Martin Majoor praat u hierover bij. En onderzoekers van de TU Delft hebben zich verdiept in het ontstaan van de microstructuren in staal, met als doel om deze beter te kunnen sturen. Op termijn zou daardoor het gebruik van zeldzame legeringselementen teruggedrongen kunnen worden.

Wilt u alles weten over de laatste stand van zaken op het gebied van lastechniek en andere verbindingstechnieken, breng dan zeker een bezoek aan de Verbindingsweek, die plaatsvindt op 1, 2 en 3 november in de Evenementenhal te Gorinchem. In de volgende editie van Lastechniek leest u alles over dit evenement, met veel beursnieuws, het programma van het NILBIL Lassymposium en beursgerelateerde artikelen.

Downloaden (PDF, 429KB)