LASTECHNIEK september 2021

Het mag weer

Na twee jaar van afwezigheid gaat binnenkort de METAVAK weer van start. Voor veel mensen is het een verademing om – na een lange periode van thuisblijven en strenge maatregelen – weer ‘gewoon’ een evenement te kunnen bezoeken. Want hoewel het dankzij moderne communicatietechnologie mogelijk is om op een veilige manier online contact met elkaar te onderhouden; er gaat toch niets boven persoonlijke ontmoetingen.

Zo is het ook bij het maken van artikelen.

Voor deze uitgave brachten we onder andere een bezoek aan de spoorfabriek van GVB in Amsterdam. Daar zagen we hoe nieuwe spoortrajecten met kruisingen en wissels worden voorbereid en gefabriceerd. Met dit artikel sluiten we een mooie minireeks af over de aanleg en het onderhoud van het Amsterdamse tramspoor.

Een bijzondere ontmoeting hadden we in Wolvega. Daar maakten we nader kennis met Werner Hettinga, een eigenzinnige Fries die zich nooit iets heeft aangetrokken van wat anderen van hem denken. Smeden is zijn grote hobby, lassen is zijn vak. Ruim twintig jaar werkte hij als lasser in de (petro)chemische industrie; nu geeft hij zelf lasonderwijs en -advies. Lees zijn inspirerende verhaal in Vaktrots.

In Druten gingen we langs bij Exner Ingenieurstechniek, een klein familiebedrijf dat in korte tijd is uitgegroeid tot succesvol lasrobotintegrator en leverancier van robotsystemen. Aan de leiding staan oprichter Emil Exner senior en zijn zoon Emil Exner junior. Zij ontwikkelden een slimme nieuwe vorm van lasrobotisering voor vlakke producten in de staalbouwsector. We gaan ongetwijfeld meer van hen horen.

Enfin, we mogen weer op bedrijfsbezoek. Maar eerst is het tijd voor de METAVAK. In deze uitgave een klein voorproefje van wat er straks in Gorinchem te zien zal zijn.

We wensen je veel leesplezier.

De makers van LASTECHNIEK

Downloaden (PDF, 748KB)