Lastechniek juliaug 2014

Met de caravan of de vouwwagen naar Frankrijk, Duitsland, Spanje, of naar een mooie camping in eigen land. Denkend aan typisch zomerse activiteiten die we zouden kunnen gebruiken als uitgangspunt voor een artikel in Lastechniek, besloten we ons te verdiepen in de productie van trekhaken. We waren welkom om een kijkje nemen bij een grote trekhakenfabrikant in Staphorst. Daar ontdekten we de wereld van technisch vernuft die schuilgaat achter dit schijnbaar alledaagse product. Bijzonder is dat deze productieactiviteiten niet naar het buitenland verdwenen zijn, maar zich binnenkort juist nog verder zullen uitbreiden in Staphorst, waarmee ook de werkgelegenheid in die regio zal toenemen.

We maakten ook andere uitstapjes. Zo bezochten we het pittoreske Monnickendam en keken onze ogen uit bij Hakvoort Shipyard, de scheepswerf waar op ambachtelijke wijze de meest luxueuze plezierjachten worden gebouwd en ingericht. Nog steeds vormt een stalen casco met een aluminium opbouw de basis van deze jachten, die alsmaar groter schijnen te moeten worden. Daar weten ze ook bij Scheepswerf Made, gespecialiseerd in cascobouw, alles van. Op de werf in Moerdijk kunnen nu al casco’s tot zo’n zeventig meter lengte worden gebouwd, maar ook wel groter, als het moet. Kenmerkend voor deze scheepsbouwers is dat ze vooral oplossingsgericht zijn, om te kunnen voldoen aan de wensen van hun veeleisende opdrachtgevers.

Een uitje van een geheel andere orde was de viering van het 80-jarig bestaan van het Nederlands Instituut voor Lastechniek. Vrijwilligers, bedrijfsdeelnemers, bestuur, directie, medewerkers en andere relaties van het NIL ontmoetten elkaar in het Louwman Museum, om terug te blikken, vooruit te kijken en te toosten op dit bijzondere jubileum. Geconcludeerd kan worden dat het vakgebied van de lastechniek, dus ook het werkveld van het NIL, steeds breder en veelomvattender wordt. Niet voor niets is de Verbindingsweek in het leven geroepen, een evenement om álle verbindingstechnieken onder de aandacht te brengen. Begin november is het weer zover, in de Evenementenhal in Gorinchem. Maar eerst is er nog de zomer. Mocht u eropuit gaan deze maanden, dan wensen we u alvast een goede reis. Veel leesplezier met deze zomeruitgave van Lastechniek.