In Diksmuide (West-Vlaanderen) worden er vijf dagen per week, zestien uur lang, maatwerkproducten gelast. In de nieuwe productiehal van Vanderscheuren staan naast onder andere snijmachines en plooimachines sinds kort ook twee lasrobots. Deze maken een verdubbeling van de productiesnelheid mogelijk.

VSE Technologie s uit Heist-op-den-Berg had al werkzaamheden verricht voor Vanderscheuren, uitvoerend producent van metaalbewerking op maat. Deze klant beschikte over een aantal oudere robotinstallaties met verouderde ESAB lasbronnen. VSE heeft een van de installaties “opgewaardeerd” met nieuwe lasapparatuur. Vanwege de leeftijd van de drie bestaande lasrobots bij Vanderscheuren, volgde er een occasie Yaskawa lasrobot ter vervanging van de tweede robot. Deze werd door VSE uitgerust met nieuwe lasapparatuur en werd in gebruik genomen. Voor de derde robot werd geopteerd voor een volledig nieuwe installatie.

Tot die tijd werkte Vanderscheuren via het principe van een vaste werktafel waar zij met de hand een stuk op monteerden, dat door de robot werd gelast en pas als de robot klaar was, pakten zij het stuk eraf en werd er een nieuw stuk geplaatst waarbij vervolgens de robot opnieuw zijn proces in ging. Op advies van VSE besloot de klant om een geheel nieuwe installatie aan te schaffen waarbij de derde verouderde robot ook werd vervangen.

vanderscheuren
De robot staat op een track zodat de gehele vijf meter vlot bereikt kan worden. (Foto: Yaskawa/Vanderscheuren) 

De nieuwe installatie heeft een grote manipulator met twee werkstations waar stukken tot vijf meter tussen geplaatst worden en waarbij de operator kan laden terwijl de robot aan het lassen is. De operator is tijdens het laden en lossen beschermd van de lichtboog door een afscherming tussen de twee stations. Het wisselen van station gebeurt rondom een horizontale as en is volledig in het robotprogramma opgenomen. De robot staat op een track zodat de gehele vijf meter vlot bereikt kan worden. Met deze oplossing kon de productiesnelheid verdubbeld worden.

Vanderscheuren maakt olietanks die worden ingebouwd in grote industriële weefgetouwmachines en die de spindels geolied houden. Een olietank is een vierkante buis met een diameter niet groter dan 20 cm. ‘Ze werken met een vaste afname per dag, dus ze moeten per dag een bepaald aantal stuks kunnen afleveren. De laatste keer dat ik ze sprak hadden ze vier dagen voorsprong in productie,’ vertelt Kristof Vleugels, Sales Engineer bij VSE Technologies.

Vakblad Lastechniek

Al ruim 90 jaar is Lastechniek het enige vakblad in Nederland dat zich uitsluitend richt op lassen en andere verbindingstechnieken. Lastechniek is onafhankelijk, toegankelijk, helder en deskundig. Het vakblad biedt actuele, relevante technisch en toepassingsgerichte informatie op het gebied van verbindingstechnieken, materialen, apparatuur, DO, NDO, inspecties, normen en opleidingen. Maar er is ook ruimte human interest verhalen, trends op de arbeidsmarkt en carrièremogelijkheden.

  • 10x per jaar het vakblad met o.a. actuele technische en toepassingsgerichte informatie.
  • In opdracht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en in samenwerking met het Belgische Instituut voor Lastechniek (BIL).