Automatiseringsexpert Omron en AWL, gespecialiseerd in procesverbetering en lassen, hebben de handen ineen geslagen en een flexibele cobotlascel ontwikkeld. Met deze creatie willen beide bedrijven een antwoord bieden op het toenemende tekort aan lasexpertise op de arbeidsmarkt en de toenemende vraag naar flexibele en veilige lasmachines.

Binnen de automatiseringsindustrie bestaan grosso modo twee manieren van lassen met robots: de high-end robotlascellen of laagdrempelige cobots op een lastafel. ‘De robotlascel is zeer geschikt voor het produceren van grote aantallen, maar de investering is voor veel bedrijven te hoog. Voor kleinere series zijn cobots op een lastafel daarentegen de beste optie’, stelt Tom Vrugteveen, sales engineer van AWL, lasspecialist.

Volgens hem ontbreken middelen voor bedrijven die middelgrote series hebben van 100 tot 1000 stuks, series die ook nog eens variëren van producttype. Voor dit werk ontwikkelden automatiseringsexpert Omron en AWL de cobotlascel, genaamd Qube. Deze moet het ook mogelijk maken om aan een groeiende vraag te voldoen, terwijl er maar een beperkt aan tal lasspecialisten voor handen is.

Stephan Pruiksma van OMRON Benelux voegt toe: ‘Met Qube kan iedereen zonder laservaring in een kwartier tijd flexibel, efficiënt en veilig (de cobot leren) lassen. Met het eenvoudige bedieningspaneel heb je in een handomdraai de cobot geprogrammeerd en kan de productie starten. Daarnaast kunnen robots en medewerkers nu zij aan zij samenwerken op een efficiënte manier – iets wat in de laswereld, vanwege de veiligheid, niet voorkomt.’

Vakblad Lastechniek

Al ruim 90 jaar is Lastechniek het enige vakblad in Nederland dat zich uitsluitend richt op lassen en andere verbindingstechnieken. Lastechniek is onafhankelijk, toegankelijk, helder en deskundig. Het vakblad biedt actuele, relevante technisch en toepassingsgerichte informatie op het gebied van verbindingstechnieken, materialen, apparatuur, DO, NDO, inspecties, normen en opleidingen. Maar er is ook ruimte human interest verhalen, trends op de arbeidsmarkt en carrièremogelijkheden.

  • 10x per jaar het vakblad met o.a. actuele technische en toepassingsgerichte informatie.
  • In opdracht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en in samenwerking met het Belgische Instituut voor Lastechniek (BIL).