De derde editie van de Nederlandse Metaal Dagen is van start gegaan en tijdens de eerste beursdag zijn onder grote belangstelling de Metaal Awards uitgereikt. Bart Willems (20 jaar), ging uiteindelijk met de Jong Metaal Award naar huis. De Vakvrouw Metaal Award ging naar Nicole Vermeer-Wittens. De winnaars ontvingen hun award uit handen van Joran van Bussel, voorzitter Koninklijke Metaalunie district Zuidoost en Ruben de Graaf, regiodirecteur van Randstad. Zij typeerden de metaalbranche als dynamisch, creatief en innovatief, en benadrukten het belang van waardering, groei en ontwikkeling voor vakmensen in de sector.

‘Er is geen toekomst zonder jongeren, dus jong talent is heel belangrijk voor de sector’, aldus Van Bussel. “Gelukkig biedt de branche ook alle kansen om te ontwikkelen. Wie start in de metaalsector, stapt letterlijk en figuurlijk een gouden toekomst binnen.” Drie van deze jonge talenten waren genomineerden voor de Jong Metaal Award: Bart Willems van Wennekes Welding & Support, Thijs Klomp van ART Group en Jurgen Schepens van Metaalindustrie Uden. “Drie jonge gasten die heel divers zijn in wat ze doen, van werken met hun handen tot op managementniveau, ook dat is mogelijk in de metaalsector.”

Bart Willems ging uiteindelijk met de Award naar huis. Bart is lasser en door zijn begeleiders aangedragen vanwege zijn uitstekende vaardigheden, en onuitputtelijke drive om verder te trainen. Hij bedrijft zijn vak op ‘Champions League niveau’ en won in 2022 én 2023 het Nederlands kampioenschap lassen. Bart nam deel aan de wereldkampioenschappen in de VS in 2022 en traint momenteel voor de EuroSkills competitie in Polen. Of zoals Bart zelf zei op het podium: “Lassen blijft het leukste wat er is”.

Winnaar Vakvrouw Metaal Award 2023

De drie genomineerden voor de Vakvrouw Metaal Award waren Femke van der Reep, Joan Mijnders en Nicole Vermeer-Wittens. Laatstgenoemde kreeg de prijs overhandigd door de presentatoren. Nicole ontdekte al op jonge leeftijd haar passie voor metaalsector en het werken met machines binnen haar vaders bedrijf. Met 28 jaar ervaring in het vak, deelt ze haar kennis van buis- en plaatbewerking graag met collega’s en enthousiasmeert ze anderen voor het werk in de sector door regelmatig deel te nemen aan open dagen en Girls Day initiatieven.

Powered by Randstad

Voor de winnaars van de Metaal Awards is een opleidingsvoucher van €500,- ter beschikking gesteld door de trotse sponsor Randstad. Gijs Messink, senior operationeel manager bij Randstad Nederland, benadrukt het belang van opleiding en ontwikkeling voor de metaalsector: “Als sponsor van de Vakvrouw Metaal Award en de Jong Metaal Award benadrukken we het belang van opleiding en ontwikkeling voor de metaalsector. Door te investeren in de ontwikkeling van talent en het verbeteren van de kennis en vaardigheden van medewerkers, dragen we bij aan de groei en innovatie van de sector als geheel. We geloven dat opleiding en ontwikkeling essentieel zijn voor de toekomst van de metaalsector en we zijn er trots op om hier op deze manier een bijdrage aan te kunnen leveren.”

Vakblad Lastechniek

Al ruim 90 jaar is Lastechniek het enige vakblad in Nederland dat zich uitsluitend richt op lassen en andere verbindingstechnieken. Lastechniek is onafhankelijk, toegankelijk, helder en deskundig. Het vakblad biedt actuele, relevante technisch en toepassingsgerichte informatie op het gebied van verbindingstechnieken, materialen, apparatuur, DO, NDO, inspecties, normen en opleidingen. Maar er is ook ruimte human interest verhalen, trends op de arbeidsmarkt en carrièremogelijkheden.

  • 10x per jaar het vakblad met o.a. actuele technische en toepassingsgerichte informatie.
  • In opdracht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en in samenwerking met het Belgische Instituut voor Lastechniek (BIL).