Bart Willems mag zich voor het tweede jaar op rij Nederlands Kampioen lassen noemen. Tijdens de Skills Heroes vakwedstrijd lassen die eerder deze maand plaatsvond bij de SMEOT MBO vakschool in Hengelo eindigde de lasser van Wennekes Welding Support uit Mill met kop en schouders boven de rest. De jonge lasser mag nu zijn opwachting maken bij het EK lassen (EuroSkills) in Polen dit najaar.

‘Dit is niet normaal. Bart Willems is van buitencategorie. Een dergelijke score heb ik nog niet eerder meegemaakt’. Aan het woord is een enthousiaste Wim van de Merwe, lascoördinator bij WorldSkills Netherlands en organisator van het NK lassen.

De sfeer zat er goed in op de SMEOT MBO Vakschool in Hengelo waar acht jonge MBO’ers op 17 en 18 maart het uiterste uit hun Lincoln lasmachine haalden tijdens de Skills Heroes laswedstrijden. De laswedstrijd werd georganiseerd door WorldSkills Netherlands, een stichting die zich inzet ter promotie van het vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren en dat ook kampioenschappen in andere disciplines organiseert.

Ouders, begeleiders en andere toeschouwers kwamen in Hengelo kijken hoe de beste lassers van Nederland het tegen elkaar opnamen in een 12-uur durende laswedstrijd waarin de TIG-lassers zeven werkstukken moesten maken en de MAG/BMBE-lassers zes werkstukken. Een achttal lasbedrijven en toeleveranciers had een stand opgesteld rond de werkvloer, met het doel om aanstormend talent aan te trekken.

Uitmuntende score

Waar elke lasproces voordien een eigen Nederlands kampioen had, moeten de lassers tegenwoordig beide disciplines beheersen, alhoewel hun eigen specialiteit de nadruk blijft hebben. ‘Hiermee lopen we in lijn met internationale laswedstrijden’, verklaart Van de Merwe deze aanpak. De lascoördinator was onder de indruk van het niveau van de mbo’ers.

Maar er was dus een iemand die er bovenuit stak: Bart Willems, die als BBL’er een schooldag in de week combineert met een baan als lasser bij RVS-specialist Wennekes Welding Support uit Mill. Willems, die vorig jaar al bekroond werd tot Nederlands beste lasser en vorig najaar meedeed aan het WK lassen in de Verenigde Staten, was de gedoodverfde favoriet.

Hij maakte op woensdagavond, voorafgaand aan de wedstrijd, al gelijk indruk op de juryleden. Dat is het moment dat de deelnemers hun stukken mogen klaarleggen aan de hand van een lastekening. ‘Bart gaat daarbij erg systematisch te werk. In een half uur legt hij alle stukken klaar en de volgende dag verdwijnt hij in de lascabine om er vervolgens pas uit te komen als de stukken klaar zijn’, zegt Van de Merwe, de voorzitter van de driekoppig jury. De jury roemt ook de kritische, zelfstandige houding van Willems ‘die intuïtief de juiste lashandelingen uitvoert en ook zonder voorgekauwde oefenstukken zijn weg weet te vinden.’

Gezonde spanning bij deelnemers

Van de Merwe en zijn team moesten de naam van de winnaar een week onder de pet houden, tot de officiële prijsuitreiking in de RAI Amsterdam waar die dag tal van andere kampioenschappen in technische disciplines plaatsvonden. ‘Wegens het brandgevaar kon onze wedstrijd niet doorgaan in de RAI’, verklaart de lasdocent.

Van de Merwe was onder de indruk van het algemene niveau in Hengelo waar MAG/BMBE-lassers Daan de Kraker (Deltion College) en Tim Kleijne Snuverink (ROC van Twente) met zilver en brons het podium vervolledigden. ‘Ook zij leverden zeer goed werk af’, vertelt Van de Merwe, die inschat dat beide jongelingen zeker kans maken bij een volgend NL lassen.

Behalve de kwaliteit sprong ook het enthousiasme van de zichtbaar gespannen deelnemers in het oog. ‘Een jonge deelnemer (Ruben, red.) belde mij de dag na de wedstrijd op met de vraag hoe hij bepaalde fouten in de toekomst kan vermijden. Hij wil volgend jaar weer meedoen’, verhaalt Van de Merwe, die met Ruben Tromp afsprak om de werkstukken te bespreken op zijn school, Landstede in Harderwijk.

Enthousiasmeren jeugd

Het verhaal van Willems, die het in Amerika opnam tegen ’s werelds beste lassers, doet het volgens lasexperts goed bij de jeugd en kan bijdragen tot de popularisatie van het lasonderwijs. ‘Mede om deze reden wil het NIL graag de vmbo finale van het lassen voorafgaand  aan de Skills Heroes finale wedstrijd’, vertelt Van de Merwe. Daar wordt binnenkort over gebrainstormd samen met WorldSkills Netherlands. Dit jaar organiseerde het NIl een drietal regionale laswedstrijden voor vmbo scholieren, maar was er geen grand-finale. ‘En wat is nu een laskampioenschap lassen, zonder finale’, zegt Wim met een knipoog.

Het NK zal volgend jaar plaatsvinden zonder Bart Willems, die in het laatste jaar van zijn BBL-traject zit. De Brabander wil zich in september nog een keer meten met de top van Europa. Als Nederlands kampioen lassen wordt hij uitgevaardigd naar het EK in Polen in september. De enthousiaste Van de Merwe denkt dat Willems goede kans maakt op eremetaal. ‘Maar dan is het wel wenselijk dat hij een half jaar voor het kampioenschap nog intensief oefent met het lassen van staal. Ik zal hem hierin samen met Richard Roolvink (oud deelnemer WorldSkils in Brazilië, red.) voorbereiden. Lassen is een kwestie van meters maken.’

Vakblad Lastechniek

Al ruim 90 jaar is Lastechniek het enige vakblad in Nederland dat zich uitsluitend richt op lassen en andere verbindingstechnieken. Lastechniek is onafhankelijk, toegankelijk, helder en deskundig. Het vakblad biedt actuele, relevante technisch en toepassingsgerichte informatie op het gebied van verbindingstechnieken, materialen, apparatuur, DO, NDO, inspecties, normen en opleidingen. Maar er is ook ruimte human interest verhalen, trends op de arbeidsmarkt en carrièremogelijkheden.

  • 10x per jaar het vakblad met o.a. actuele technische en toepassingsgerichte informatie.
  • In opdracht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en in samenwerking met het Belgische Instituut voor Lastechniek (BIL).