Door de schaarste op de arbeidsmarkt stellen werkgevers alles in het werk om hun personeel te behouden. Investeren in laspistolen met ingebouwde lasrookafzuiging komt hierdoor steeds hoger op het agenda van de metaalverwerkende bedrijven te staan.

‘Lasrookafzuiging is een trend in de lassector’, vertelt Johnny Vanheeswyck, accountmanager bij Binzel Benelux te Nazareth (België) producent van laspistolen en dochteronderneming van ABICOR BINZEL. Hij wijst op het onderscheid tussen ruimtelijke afzuiging en afzuiging aan de bron, wat veel effectiever is. In dit geval gaat het dan om laspistolen met een ingebouwd rookafzuigsysteem dat verbonden is aan een externe rookafzuigunit.

Ruimtelijke- vs. Bronafzuiging

‘Ruimtelijke rookafzuiging zuivert wel de lucht in de fabriek maar de lasser heeft nog steeds rechtstreeks te maken met de rook die tijdens het lassen vrijkomt. Bij rookafzuiging aan de bron is dit veel minder het geval’, aldus Vanheeswyck.

Na uitgebreid onderzoek heeft ABICOR BINZEL recent een nieuwe serie xFUME laspistolen in de markt gebracht. Het gewicht van deze pistolen verschilt nauwelijks met die van de klassieke laspistolen en ze zijn daarnaast veel compacter opgebouwd dan de vorige generatie rookafzuigpistolen.

Hoewel de populariteit sterk toeneemt, zijn deze producten nog relatief onbekend. Door hun deelname aan de Welding Week eerder deze maand, wilde het bedrijf de bekendheid onder de eindgebruikers vergroten. Anderzijds wil Binzel Benelux ook hun dealers attent maken op deze nieuwste technologie.

Vakblad Lastechniek

Al ruim 90 jaar is Lastechniek het enige vakblad in Nederland dat zich uitsluitend richt op lassen en andere verbindingstechnieken. Lastechniek is onafhankelijk, toegankelijk, helder en deskundig. Het vakblad biedt actuele, relevante technisch en toepassingsgerichte informatie op het gebied van verbindingstechnieken, materialen, apparatuur, DO, NDO, inspecties, normen en opleidingen. Maar er is ook ruimte human interest verhalen, trends op de arbeidsmarkt en carrièremogelijkheden.

  • 10x per jaar het vakblad met o.a. actuele technische en toepassingsgerichte informatie.
  • In opdracht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en in samenwerking met het Belgische Instituut voor Lastechniek (BIL).