Om de missie en stabiliteit van BIL vzw te garanderen op middellange termijn en een ambitie van groei te realiseren, werd eind 2022 door de Raad van Bestuur beslist tot de oprichting van
BIL Industrie BV, als joint venture tussen BIL vzw (50%) en Finocas NV (50%).

Het doel van de oprichting van een aparte vennootschap is groei in expertise en dienstverlening voor de industrie te bewerkstelligen, met garanties op het behoud van volledige onafhankelijkheid ten opzichte van private partners.

Hierbij zal BIL Industrie BV een completer dienstenaanbod op vlak van schadeanalyse, corrosie en beproeving kunnen aanbieden, door een structureel partnership met de Finocas-dochters met toegang tot specifieke apparatuur van OCAS, Guaranteed (WAAM) en
Endures (corrosie-expertise).

Bij deze operatie werd rekening gehouden met de oorspronkelijke doelstellingen van BIL vzw
(behartigen van de collectieve belangen van de ‘lasindustrie’) alsook het groeipotentieel en de verdere uitbouw van beide bedrijven.

Wat verandert er?

De operatie optimaliseert dienstverlening en aanbod. Deze reorganisatie heeft geen impact op lopende onderzoeken, expertises, afspraken, manier van werken en BIL Industrie werkt verder met het gekende ervaren team van voordien. Ook het kwaliteitssysteem (ISO 9001), VCA* veiligheidssysteem en de proeven onder ISO/IEC 17025 accreditatie (BELAC), zijn mee overgegaan naar BIL Industrie BV. De audits zijn succesvol afgerond en de certificaten zijn behaald.

Het BIL vzw zal verder blijven opereren met als doel de collectieve belangen van de industrie op het gebied van lasonderzoek (projecten), opleidingen, lasnormen en beknopt lasadvies aan de lidbedrijven van BIL en Sirris te blijven garanderen.

Afhankelijk van de gevraagde dienst gebruikt u vanaf 1 juli 2023 de volgende bedrijfsgegevens:

Belgisch Instituut voor Lastechniek vzw
Antoon van Osslaan 1-4
B-1120 Neder-over-Heembeek (Brussel)
BTW: BE 0406.606.875

of:

Belgisch Instituut voor Lastechniek Industrie BV
Technologiepark-Zwijnaarde 48
B-9052 Zwijnaarde (Gent)
BTW: BE 0795.095.439

Vakblad Lastechniek

Al ruim 90 jaar is Lastechniek het enige vakblad in Nederland dat zich uitsluitend richt op lassen en andere verbindingstechnieken. Lastechniek is onafhankelijk, toegankelijk, helder en deskundig. Het vakblad biedt actuele, relevante technisch en toepassingsgerichte informatie op het gebied van verbindingstechnieken, materialen, apparatuur, DO, NDO, inspecties, normen en opleidingen. Maar er is ook ruimte human interest verhalen, trends op de arbeidsmarkt en carrièremogelijkheden.

  • 10x per jaar het vakblad met o.a. actuele technische en toepassingsgerichte informatie.
  • In opdracht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en in samenwerking met het Belgische Instituut voor Lastechniek (BIL).