In Zuid-Korea behoort RB-Weld volgens eigen zeggen tot de absolute marktleiders op het gebied van lascobottechnologie. Nu wil men dat succes kopiëren naar Europa en heeft het bedrijf een vestiging geopend in ons land.

Door: Jerom Rozendaal

Vanuit Nederland wil RB-Weld de Europese markt veroveren. Deelname op de Metavak-beurs vormt onderdeel van het oriëntatieproces. De Koreaanse cobotspecialist werd in Gorinchem vergezeld door Wils Welding uit Lexmond.  ‘Dat is onze vertegenwoordiger in Nederland’, vertelt Can Berk Sansoy, managing director van RB-Weld in Europa. Voor de Belgische markt is gekozen voor Lastek in Herentals voor nieuw materiaal en Welding company in Schelle voor verhuur.

RB-Weld specialiseert zich in de technologie voor cobotlassen: de ring met technologie, de software en de control box. ‘Wij helpen onze dealers om systeemintegrators te worden’, vervolgt Sansoy, die inmiddels met partners uit verschillende Europese landen in gesprek is. ‘We hebben inmiddels ook een dealer in Turkije en zijn in gesprek met Spaanse en Engelse dealers.’

Uniek met laserlascobot

Het Koreaanse bedrijf specialiseert in een drietal technieken, te weten: cobotslijpen, cobotlassen en cobotlaserlassen. Op de beurs stonden vooral de laatste twee technieken in de schijnwerpers door de opstelling van de RB-MIG (cobotlasmachine) en een RB-laser (een cobotfiberlaserlasmachine).

Met de laserlasmachine wil RB-Weld marktaandeel afsnoepen van de leveranciers van TIG lasmachines. Laserlasmachines kennen de laatste jaren een opmerkelijke opmars in Europa en Nederland, maar met een cobotvariant is RB-Weld voorloper.

Vakblad Lastechniek

Al ruim 90 jaar is Lastechniek het enige vakblad in Nederland dat zich uitsluitend richt op lassen en andere verbindingstechnieken. Lastechniek is onafhankelijk, toegankelijk, helder en deskundig. Het vakblad biedt actuele, relevante technisch en toepassingsgerichte informatie op het gebied van verbindingstechnieken, materialen, apparatuur, DO, NDO, inspecties, normen en opleidingen. Maar er is ook ruimte human interest verhalen, trends op de arbeidsmarkt en carrièremogelijkheden.

  • 10x per jaar het vakblad met o.a. actuele technische en toepassingsgerichte informatie.
  • In opdracht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en in samenwerking met het Belgische Instituut voor Lastechniek (BIL).