Eind vorig jaar is in de fabriek van de BMW Groep in München een nieuwe laslijn in gebruik genomen, uitgerust met het nieuwe veiligheidsradarsysteem van Inxpect. Inxpect-sensoren maken gebruik van gepatenteerde, op radar gebaseerde technologie om mensen veilig te detecteren, en zorgen ervoor dat machines alleen werken wanneer werknemers zich buiten het werkgebied bevinden. Op deze manier wordt de veiligheid van de werknemers gewaarborgd.

De veiligheidsradar uit de Inxpect 200-serie die wordt gebruikt in de fabriek van de BMW Groep in München is de eerste radarsensor ter wereld die is gecertificeerd volgens SIL2/Pld/Cat3. Het stelt industriële robots in staat om op een veilige manier de aanwezigheid van mensen in hun werkgebieden waar te nemen door zelfs de geringste bewegingen veroorzaakt door ademhaling te detecteren. Deze unieke feature van de Inxpec-radarsensoren helpt ongevallen met werknemers te voorkomen. Dankzij de snelle reactietijd van de sensoren kan de productie op volle snelheid worden hervat zodra het werkgebied weer vrij is. Het resultaat is een intelligente productielijn die op volle capaciteit draait terwijl operators in alle veiligheid aanwezig kunnen zijn.

‘Voldoen aan de complexe vereisten voor het nieuwe lassysteem in de fabriek van de BMW Groep in München was een grote uitdaging die we graag aangingen’, aldus Luca Salgarelli, CEO van Inxpect.

Inxpect S.p.A.

Inxpect S.p.A., eind 2015 opgericht door Luca Salgarelli als een spin-off van de R&D-activiteiten van TSec Srl en Superpartes SpA, is een bedrijf dat slimme radarsensoren ontwerpt en produceert. Het bedrijf heeft de eerste – en tot dusver enige – radarsystemen ter wereld ontwikkeld die gecertificeerd zijn voor industriële veiligheidstoepassingen. Inxpect-sensoren kunnen met gecertificeerde veiligheid de aanwezigheid van operators detecteren binnen het werkgebied van elke machine of industriële robot, waardoor zowel de veiligheid van operators als de productiviteit van de machines aanzienlijk wordt verhoogd. Het systeem wordt nu op de markt aangeboden door tientallen distributeurs en gespecialiseerde integrators over de hele wereld, en het bevindt zich als merklabel in de productportfolio van grote bedrijven die actief zijn op het gebied van automatisering en industriële veiligheid. Het bedrijf heeft momenteel circa 60 mensen in dienst (waarvan 18 met een PhD). Het hoofdkantoor, de R&D-afdeling en de productiefaciliteit bevinden zich in Italië (Brescia en Florence). Een deel van de R&D-activiteiten vindt plaats in Israël (Haifa). Verder heeft het bedrijf twee dochterondernemingen in Spanje en Duitsland. In 2020 bedroeg de omzet van het bedrijf EUR 2,1 miljoen.

Vakblad Lastechniek

Al ruim 90 jaar is Lastechniek het enige vakblad in Nederland dat zich uitsluitend richt op lassen en andere verbindingstechnieken. Lastechniek is onafhankelijk, toegankelijk, helder en deskundig. Het vakblad biedt actuele, relevante technisch en toepassingsgerichte informatie op het gebied van verbindingstechnieken, materialen, apparatuur, DO, NDO, inspecties, normen en opleidingen. Maar er is ook ruimte human interest verhalen, trends op de arbeidsmarkt en carrièremogelijkheden.

  • 10x per jaar het vakblad met o.a. actuele technische en toepassingsgerichte informatie.
  • In opdracht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en in samenwerking met het Belgische Instituut voor Lastechniek (BIL).