Acht lassers zijn in volle voorbereiding op het Nederlands kampioenschap lassen dat wordt georganiseerd door  WorldSkills Netherlands. De deelnemers moeten zeven tot acht werkstukken lassen in twee dagen tijd. De winnaar wordt afgevaardigd naar het EK in Polen in september dit jaar.

De SMEOT – MBO Vakschool in Hengelo is op 16 en 17 maart het toneel van de Skills Heroes laswedstrijden, het officieuze Nederlandse laskampioenschap. Het evenement wordt georganiseerd door WorldSkills Netherlands, een stichting die zich inzet ter promotie van het vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dit doet zij onder andere door het organiseren van vakwedstrijden voor vmbo’ers (Skills Talents) en mbo’ers (Skills Heroes) met jaarlijks een landelijke finale in verschillende disciplines met honderden deelnemers en duizenden bezoekers (Skills The Finals).

De overige finalewedstrijden, voor de andere technische vakken, vinden op 23 en 24 maart plaats in de RAI in Amsterdam. ‘Wegens brandgevaar kon het laskampioenschap niet tegelijkertijd in de RAI plaatsvinden waardoor er gekozen is voor de SMEOT-vakschool’, vertelt Wim van de Merwe, lascoördinator bij WorldSkills Netherlands.

Kwalificaties voor NK lassen

Acht werkstukken

In Hengelo nemen in twee dagen acht lassers (vier TIG en vier MAG/BMBE lassers) het tegen elkaar op. Wie acht werkstukken in verschillende posities, het beste last, gaat met de eerste prijs aan de haal. De acht deelnemers zijn overgebleven van een kwalificatiewedstrijd enkele maanden geleden waar 32 jonge lassers aan meededen.

Op woensdagmiddag, een dag voor de tweedaagse wedstrijd, moeten de deelnemende lassers zich melden op de vakschool. Dan krijgen ze drie uur de tijd om te wennen aan de lasapparatuur die Lincoln Electric, als sponsor, beschikbaar heeft gesteld. Na de oefensessie met de lasapparatuur volgt in de avond de briefing van Van de Merwe die de opdrachten zal toelichten. Tijdens de tweedaagse laswedstrijd, die in totaal twaalf uur duurt, zal het startschot, zowel op donderdag als vrijdag, gegeven worden door de wethouders van de gemeente Hengelo.

Lincoln lasapparatuur gebruikt op het NK.

WK Amerika

Van de Merwe is al jaren de bezielende kracht achter de laskampioenschappen en hij was vorig jaar ook aanwezig bij de WorldSkills van het lassen in Amerika (de officieuze wereldkampioenschappen) waar Bart Willems, de vorige winnaar van het NK lassen, met een Medal for Excellence naar huis ging. Willems combineert een job als lasser bij Wennekes Welding Support uit Mill met een opleiding bij Vakopleiding Techniek in Cuijk.

Medal for Excellence voor Bart Willems tijdens het WK lassen in de VS.

Willems zal ook dit jaar deelnemen aan het NK in Hengelo met het doel om weer een gooi te doen naar de titel Nederlands kampioen lassen. ‘De winnaar van het NK lassen wordt in september afgevaardigd naar de EuroSkills in Polen’, verklaart Van de Merwe, die hoge verwachtingen heeft van het volgende kampioenschap. ‘De jongens hebben de werkstukken van vorige jaren opgevraagd en zijn nu volop in training’, besluit hij.

De winnaar van het lassen in Hengelo zal nog even moeten wachten op de bekroning. De prijs wordt uitgereikt op de slotdag van Skills The Finals, op 24 maart in de RAI in Amsterdam.

Deelnemers aan het EK lassen

MAG/BMBE:
Daan de Kraker (Deltion College)
Max de Waal (ROC Nijmegen)
Robin Raamsman (Aventus)
Tim Kleijne Snuverink (ROC van Twente)

TIG lassers:
Albert Herman Wuestman (Aventus)
Bart Willems (ROC Nijmegen)
Ruben Tromp (Landstede Groep)
Stijn ten Vergert (ROC van Twente)

 

Vakblad Lastechniek

Al ruim 90 jaar is Lastechniek het enige vakblad in Nederland dat zich uitsluitend richt op lassen en andere verbindingstechnieken. Lastechniek is onafhankelijk, toegankelijk, helder en deskundig. Het vakblad biedt actuele, relevante technisch en toepassingsgerichte informatie op het gebied van verbindingstechnieken, materialen, apparatuur, DO, NDO, inspecties, normen en opleidingen. Maar er is ook ruimte human interest verhalen, trends op de arbeidsmarkt en carrièremogelijkheden.

  • 10x per jaar het vakblad met o.a. actuele technische en toepassingsgerichte informatie.
  • In opdracht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en in samenwerking met het Belgische Instituut voor Lastechniek (BIL).