Handmatig laserlassen is een aantrekkelijke verbindingstechniek met veel voordelen. Belangrijk is wel dat er een veilige omgeving wordt gecreëerd voor de medewerkers tegen afketsend laserlicht dat in de ogen of op de huid kan terecht komen. Bij Metalco in Oisterwijk hebben ze dat zorgvuldig aangepakt en wordt er sinds augustus vorig jaar handmatig lasergelast.

Eind 2022 werd er een order binnengehaald door Metalco waarbij 800 kappen moesten worden gelast. Bedrijfsleider Wim Pijnappels: “Daarom zijn we gaan kijken naar een cobot. We hebben wat proeflassen gedaan en kwamen er zo achter dat een cobot nog niet geschikt was voor dunne plaat van 2 à 3 mm. Dat proces was nog niet dusdanig onder controle te krijgen dat we er iets mee konden.”

Op een vakbeurs kwam Pijnappels het hand laserlassen tegen. Deze techniek sprak hem om verschillende redenen onmiddellijk aan: de hoge snelheid, de geringe warmte-inbreng (geen vervorming) en de mooie las waardoor nabewerking nagenoeg niet nodig is. “Dat zou ons al met al heel veel tijd schelen op jaarbasis.” Lasser Tim Heessels ging ook kijken en die zag het ook helemaal zitten.

Lees verder op http://www.metaalnieuws.nl/metalco-veilig-gestart-met-hand-laserlassen/

Vakblad Lastechniek

Al ruim 90 jaar is Lastechniek het enige vakblad in Nederland dat zich uitsluitend richt op lassen en andere verbindingstechnieken. Lastechniek is onafhankelijk, toegankelijk, helder en deskundig. Het vakblad biedt actuele, relevante technisch en toepassingsgerichte informatie op het gebied van verbindingstechnieken, materialen, apparatuur, DO, NDO, inspecties, normen en opleidingen. Maar er is ook ruimte human interest verhalen, trends op de arbeidsmarkt en carrièremogelijkheden.

  • 10x per jaar het vakblad met o.a. actuele technische en toepassingsgerichte informatie.
  • In opdracht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en in samenwerking met het Belgische Instituut voor Lastechniek (BIL).