De Nationale Cobot Dag 2022 vindt plaats op 16 november. Het relatief kleine percentage van cobots in de totale robotmarkt heeft grotendeels te maken met onbekendheid: 90% van de markt is niet op de hoogte van het potentieel van collaboratieve robots voor hun bedrijf. Daar probeert de Nationale Cobot Dag verandering in te brengen.  

Er is de afgelopen jaren veel geschreven over robots die ons gaan helpen, maar ook over robots die onze banen overnemen en zelfs over robots die ons overnemen. Er wordt gelukkig ook steeds meer geschreven over de cobot, de collaboratieve robot. Maar wat ons betreft nog niet genoeg.  Cobots zijn de robots waar we mee samenwerken. Ze zijn veilig om naast te staan, ze zijn licht, goedkoop (in vergelijking met industriële robots) en flexibel.

Cobots stellen ons in staat om te werken met een robot, in plaats te werken als een robot. De Nationale Cobot Dag, die plaatsvind bij Olmia Robotics in Tiel, is in het leven geroepen om de bekendheid van cobots te vergroten en acceptatie te bevorderen. Op deze dag laten bedrijven die zich bezig houden met cobots zien wat de voordelen zijn van cobots en welke mogelijkheden er zijn om repeterende taken te automatiseren met cobots. Maak kennis met diverse merken cobots, met hun applicaties, welke tools en toebehoren er zijn om van de cobot het flexibel inzetbare gereedschap te maken dat het is.

Prijzen dalen

De verwachting is dat de vraag naar cobots in het komende decennium zal toenemen met meer dan 50 procent doordat al dit jaar zo’n 30 procent van alle nieuwe implementaties van robots uitgevoerd worden met cobots. Ook de ontwikkelingen rondom grijpers, sensoren en rekenkracht gaan snel en de prijzen ervan blijven dalen. Daardoor dalen ook de prijzen voor complete cobotsystemen.

In veel van de industrieën worden fabrikanten geconfronteerd met een toenemende vraag naar aangepaste, geïndividualiseerde producten, voor de lage kosten per eenheid zoals die bestaan in massaproductie. Deze ontwikkeling is zichtbaar in de auto-industrie, maar ook in de elektronica-industrie, de metaalindustrie en in toenemende mate in waren zoals kleding, schoenen, meubels en andere producten. Dit heeft geleid tot ‘mass customization’, het gebruik van computergestuurde fabricage, waarbij cobots een grote rol (gaan) spelen. Cobots maken reshoring – het terughalen naar het westen van productiewerk uit lagelonenlanden – mogelijk. Enkelstuk of kleine producties, just-in-time voor de prijs van serieproductie, zonder 6 weken wachttijd voor de boot uit China. Hiermee houden fabrikanten controle over levertijden en kwaliteit.

Bereikbaar voor maakindustrie

De lage drempel voor acceptatie qua kosten, betekent dat kleine tot middelgrote organisaties in de maakindustrie kunnen profiteren van deze nieuwe technologie. Met dit nieuwe vermogen om automatisering te schalen, kunnen kleinere fabrikanten nu concurreren met concurrerende fabrieken in ontwikkelingslanden met aanzienlijk lagere productiekosten.

Vakblad Lastechniek

Al ruim 90 jaar is Lastechniek het enige vakblad in Nederland dat zich uitsluitend richt op lassen en andere verbindingstechnieken. Lastechniek is onafhankelijk, toegankelijk, helder en deskundig. Het vakblad biedt actuele, relevante technisch en toepassingsgerichte informatie op het gebied van verbindingstechnieken, materialen, apparatuur, DO, NDO, inspecties, normen en opleidingen. Maar er is ook ruimte human interest verhalen, trends op de arbeidsmarkt en carrièremogelijkheden.

  • 10x per jaar het vakblad met o.a. actuele technische en toepassingsgerichte informatie.
  • In opdracht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en in samenwerking met het Belgische Instituut voor Lastechniek (BIL).