Het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) organiseert in 2024 vijf regionale laswedstrijden en daarna een landelijke finale.

De vijf regionale, op zichzelf staande, laswedstrijden worden georganiseerd bij het Techniek College Rotterdam, het Noorderpoort in Groningen, Tetrix Techniekopleidingen Zaandam, Vakopleiding Techniek in Cuijk en VDL Lasindustrie in Eindhoven.

Door de regionale opzet zijn de laswedstrijden beter bereikbaar en krijgen de laswedstrijd een meer lokaal karakter.

Aanstormende talenten kunnen op dit podium hun vakmanschap en passie voor het lasvak laten zien. Met deze laswedstrijden wil het NIL jongeren enthousiast maken voor een baan in de lastechniek én de lastechniek in het algemeen promoten. Daarmee draagt het NIL tevens bij aan een nieuwe instroom van lastalent in het bedrijfsleven. Immers, zonder technische vakmensen geen of minder productie.

De laswedstrijden vinden plaats op de volgende data en locaties:

  • Regio Noord & Noord-Oost: donderdag 15 februari bij het Noorderpoort in Groningen
  • Regio Noord-West en Midden Nederland: vrijdag 16 februari bij Tetrix Techniekopleidingen in Zaandam;
  • Regio Oost en Midden Nederland: woensdag 21 februari bij Vakopleiding Techniek in Cuijk;
  • Regio Zuid: dinsdag 27 februari bij VDL Lasindustrie in Eindhoven;
  • Regio Zuid-West en Zeeland: maandag 4 maart bij Techniek College Rotterdam (RDM-Campus).

    Regionale opzet

    In samenwerking met lokale scholen, bedrijven uit de omgeving en uiteraard de deelnemers wordt iedere regionale laswedstrijd een op zichzelf staand spektakel. Hierbij kunnen de deelnemers hun NIL niveau 1 diploma behalen – op de wedstrijddag voor de praktijk en de theorie wordt op een later moment getoetst.

    Op 12 maart vindt de landelijke finale plaats bij SMEOT in Hengelo. Daar wordt beslist wie zich vanuit de regionale laswedstrijden de beste jonge TIG en MAG-lasser van Nederland mag noemen.

    Nederlands Instituut voor Lastechniek

    Het NIL voegt waarde toe door het delen van gevalideerde kennis en het verbinden van bedrijven, scholen en (aankomende) lasprofessionals. Het onderwijs, bedrijfsleven en het NIL hebben elkaar nodig om jonge mensen te enthousiasmeren om te kiezen voor een vak in de lastechniek. Alleen met voldoende nieuwe instroom van jonge vakmensen is de continuïteit van lastechnische bedrijven en de gehele industrie gewaarborgd.

Vakblad Lastechniek

Al ruim 90 jaar is Lastechniek het enige vakblad in Nederland dat zich uitsluitend richt op lassen en andere verbindingstechnieken. Lastechniek is onafhankelijk, toegankelijk, helder en deskundig. Het vakblad biedt actuele, relevante technisch en toepassingsgerichte informatie op het gebied van verbindingstechnieken, materialen, apparatuur, DO, NDO, inspecties, normen en opleidingen. Maar er is ook ruimte human interest verhalen, trends op de arbeidsmarkt en carrièremogelijkheden.

  • 10x per jaar het vakblad met o.a. actuele technische en toepassingsgerichte informatie.
  • In opdracht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en in samenwerking met het Belgische Instituut voor Lastechniek (BIL).