Bart Willems, Nederlands Kampioenen Lassen bij de Skills Heroes vakwedstrijden, is als elfde geëindigd op de WorldSkills International competitie in Cleveland, Ohio in de Verenigde Staten. Willems ging op dit WK lassen de strijd aan met 21 deelnemers uit verschillende landen van over de hele wereld.

Medal for Excellence voor Bart Willems.

Bart Willems werd niet alleen 11de op de WorldSkills International competitie in Amerika van 17 tot 21 oktober, tevens haalde hij de ‘Medal for Excellence’. De Medal for Excellence wordt uitgereikt aan deelnemers die boven een bepaald aantal punten scoren en daarmee excellent vakmanschap op wereldniveau laat zien. ‘Daarvoor was het ons eigenlijk te doen. De Medal for Excellence heeft enorm veel status in de laswereld’, vertelt Wim van de Merwe, een van de twee begeleiders van de jonge Nederlandse lasser. ‘Iedereen weet dat je van de Koreanen en Japanners niet kunt winnen. Deze trainen veel meer.’

Internationaal podium

Het was ook een Koreaan en een Japanner die met elk 733 punten de gedeeltelijke eerste prijs in de wacht sleepte. Een Amerikaan complementeerde het podium met 726 punten, uitgedeeld door een vakjury. De Belg Kilian Bovée uit Ekeren eindigde met 703 punten net boven Willems die 700 punten kreeg van de jury. Willems combineert een job als lasser bij Wennekes Welding Support uit Mill met een vakopleiding lastechniek in Cuijk.

Bart Willems op de WorldSkills International competitie in de Verenigde Staten.

De jongeling wordt begeleid door Wim van de Merwe en Richard Roolvink van WorldSkills Netherlands. Dat is een stichting die zich sinds 2001 inzet ter promotie van het vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dit doet zij onder andere door het organiseren van vakwedstrijden voor vmbo’ers (Skills Talents) en mbo’ers (Skills Heroes) met jaarlijks een landelijke finale met honderden deelnemers en duizenden bezoekers (Skills The Finals). Tijdens de laatste editie in maart eindigde Willems als eerste.

Vakwedstrijden om beroep te promoten

WorldSkills Netherlands maakt tevens deel uit van een internationale beweging en coördineert de deelname van Nederland aan EuroSkills en WorldSkills, de Europese en Wereldkampioenschappen voor beroepen. Elk jaar wordt een Team Netherlands hiernaartoe afgevaardigd. Als Nederlands kampioen lassen in maart van dit jaar mocht Willems vorige maand naar de WorldSkills International competitie in Cleveland, Ohio (Verenigde Staten).

Rutte wenst Willems succes kort voor vertrek naar VS

Niemand minder dan minister-president Mark Rutte wenste Willems twee weken voor zijn vertrek persoonlijk succes.  In Amerika moesten de deelnemers verschillende werkstukken maken waarbij verschillende lastechnieken toegepast worden en materialen gelast moeten worden. Bij het RVS-werkstuk gaf Willems de concurrentie zelfs het nakijken en leverde hij het beste werk af.

Vakblad Lastechniek

Al ruim 90 jaar is Lastechniek het enige vakblad in Nederland dat zich uitsluitend richt op lassen en andere verbindingstechnieken. Lastechniek is onafhankelijk, toegankelijk, helder en deskundig. Het vakblad biedt actuele, relevante technisch en toepassingsgerichte informatie op het gebied van verbindingstechnieken, materialen, apparatuur, DO, NDO, inspecties, normen en opleidingen. Maar er is ook ruimte human interest verhalen, trends op de arbeidsmarkt en carrièremogelijkheden.

  • 10x per jaar het vakblad met o.a. actuele technische en toepassingsgerichte informatie.
  • In opdracht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en in samenwerking met het Belgische Instituut voor Lastechniek (BIL).