De interesse in laserlassen neemt sterk toe. Dat vertelden deelnemers op de Machineering vakbeurs. Ook het aantal exposerende aanbieders van apparatuur in Brussel spreekt boekdelen. 

‘We zien steeds meer vraag naar laserlasapparatuur. Het is nieuw en een beetje een trend’, vertelt Koen Rosseel van leverancier van lasapparatuur Partool. Het was om deze reden dat het Belgische bedrijf uit Oostende, met nevenvestigingen in Gent en Brussel, een laserlasapparaat en robot mee had genomen naar de Machineering vakbeurs in Brussel eind maart.

De installatie stond opgesteld aan de rand van de grote Partoolstand en was rondom voorzien van een scherm. Ook bij bedrijven is de nieuwe lastechnologie afgezonderd van de rest van de fabriek. ‘Dat is een van de voorwaarden van een laserlasapparaat’, vertelt Rosseel. ‘Er moet in een beschermde ruimte gewerkt worden.’

‘Onterechte vooroordelen over veiligheid’

Deze afzondering is een van de beperkende factoren van een relatief nieuwe technologie, aldus Patrick Favoreel, directeur van Lasermach uit Kortrijk (België) en eveneens vertegenwoordigd op de Machineering beurs in Brussel. Het bedrijf zal ook deelnemen op De Nederlandse Metaal Dagen in ‘s-Hertogenbosch later deze maand. Volgens Favoreel bestaan er veel onterechte vooroordelen over de laserlasmachine als het op veiligheid aankomt. ‘Mits je de juiste bril draagt is er geen enkel veiligheidsrisico’, stelt hij.

De voordelen van de relatief nieuwe technologie zijn volgens hem juist talrijk. ‘Er is minder rookontwikkeling, het gaat sneller en het is goedkoper omdat het tot tachtig procent minder energie vraagt. Ook is er tot negentig procent minder nabewerking nodig omdat er minder warmte-inbreng is en dus geen vervorming plaatsvindt. Hierdoor kan een lasser veel meer werk verzetten.’

Nauwelijks warmteontwikkeling, geen vervorming

Dat laatste vooroordeel wordt ook door Rosseel benadrukt. ‘Doordat er weinig warmteontwikkeling is, is de technologie ook geschikt voor Inox lassen. Een klant van ons is actief in de voedingsindustrie. Alhoewel twee puntlassen voor de stevigheid vaak volstaan, moet in deze sector een stuk helemaal afgelast worden zodat er geen resten tussen de lasnaden terecht komen. Daar is de laserlasser uiterst geschikt voor’, zegt hij terwijl hij op een onderdeel wijst. ‘Als je dat met TIG zou doen, heb je veel meer warmteontwikkeling en vindt er te veel vervorming plaats.’

Partool heeft de laserlasapparatuur nog maar kort in haar assortiment. ‘Deze installatie hebben wij sinds een jaar in de aanbieding, maar op deze beurs onthullen we deze aan het grote publiek’, vertelt Rosseel.

Vakblad Lastechniek

Al ruim 90 jaar is Lastechniek het enige vakblad in Nederland dat zich uitsluitend richt op lassen en andere verbindingstechnieken. Lastechniek is onafhankelijk, toegankelijk, helder en deskundig. Het vakblad biedt actuele, relevante technisch en toepassingsgerichte informatie op het gebied van verbindingstechnieken, materialen, apparatuur, DO, NDO, inspecties, normen en opleidingen. Maar er is ook ruimte human interest verhalen, trends op de arbeidsmarkt en carrièremogelijkheden.

  • 10x per jaar het vakblad met o.a. actuele technische en toepassingsgerichte informatie.
  • In opdracht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en in samenwerking met het Belgische Instituut voor Lastechniek (BIL).