De voorbereidingen van de NK laswedstrijden, die begin volgend jaar plaatsvinden, zijn in volle gang. Coördinator Wim Van Merwe, verbonden aan WorldSkills Netherlands, werkt aan het draaiboek en bezocht eerder het Drenthe college in Emmen en de Smeot vakschool in Hengelo waar de wedstrijden plaatsvinden.

Het NK lassen wordt jaarlijks georganiseerd door WorldSkills Netherlands dat hiermee het lassen onder de aandacht wil brengen bij de jeugd. De organisatie zet zich op een vergelijkbare wijze in voor andere technische vakken. In het geval van het lassen, kunnen mbo-scholen twee leerlingen naar het NK afvaardigen.

De kwalificaties van het kampioenschap in de week van 16 januari vinden dit jaar plaats bij het Drenthe College in Emmen. Wim van de Merwe, die namens WorldSkills Netherlands, het kampioenschap coördineert, samen met Richard Roolvink voormalig deelnemer aan het WK, bezocht de school eerder om de faciliteiten te monitoren. De organisatie ontving 32 inschrijvingen van 17 scholen, een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar toen er nog 24 scholieren deelnamen.

De acht beste lassers gaan door naar de finale die op 16 en 17 maart zal plaatsvinden bij de Smeot vakschool in Hengelo. De lassers moeten binnen 12 uur zes tot acht laswerkstukken maken. Van de Merwe, die ook nog actief is al lasdocent, is momenteel bezig aan het draaiboek. Hij wist sponsor Lincoln weer zover te krijgen om de lasapparatuur beschikbaar te stellen.

Nederlands kampioen maakt grote kans op EK

Degene met het beste lasresultaat in Hengelo is de winnaar en mag daarmee afgevaardigd worden naar het EK lassen in Polen september 2023. Van de Merwe denk dat een Nederlandse lasser goede kans maakt om het EK naar zijn hand te zetten. Hij wijst op de deelname van Bart Willems eerder dit jaar op het WK lassen in Cleveland, de Verenigde Staten. De Brabantse lasser eindigde hier elfde. Het podium was bezet door een Koreaan, Japanner en Amerikaan. ‘Vooral de Koreanen en Japanner oefenen heel veel voor het WK en hen kun je eigenlijk niet verslaan. Van hen zullen we in Polen geen last hebben.’

Bart Willems op internationaal podium bij WK lassen in de Verenigde Staten eind oktober

Onder de deelnemers van het komende NK ook Bart Willems. De deelname aan het WK in Amerika smaakt naar meer voor de Brabantse lasser die het EK in Polen volgend jaar graag op zijn naam wil schrijven. Maar dan moet hij dus eerst de 31 andere kandidaten verslaan.

Vakblad Lastechniek

Al ruim 90 jaar is Lastechniek het enige vakblad in Nederland dat zich uitsluitend richt op lassen en andere verbindingstechnieken. Lastechniek is onafhankelijk, toegankelijk, helder en deskundig. Het vakblad biedt actuele, relevante technisch en toepassingsgerichte informatie op het gebied van verbindingstechnieken, materialen, apparatuur, DO, NDO, inspecties, normen en opleidingen. Maar er is ook ruimte human interest verhalen, trends op de arbeidsmarkt en carrièremogelijkheden.

  • 10x per jaar het vakblad met o.a. actuele technische en toepassingsgerichte informatie.
  • In opdracht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en in samenwerking met het Belgische Instituut voor Lastechniek (BIL).